Telefooncel wordt gsm-lader

LEERLINGEN SPECTRUMSCHOOL GEVEN ARCHAÏSCH HOKJE NIEUW LEVEN

Bedenker Ali Mirza in het telefoonkotje, dat ook is uitgerust met speakers en bluetooth.
Klaas De Scheirder Bedenker Ali Mirza in het telefoonkotje, dat ook is uitgerust met speakers en bluetooth.
De laatste telefooncel verdween een jaar geleden uit het Antwerpse straatbeeld, maar nu duikt er opnieuw eentje op in Deurne. De Spectrumschool bouwde een oude telefooncel om tot een oplaadpunt voor gsm's. Het telefoonhokje werd ook uitgerust met bluetooth, speakers en zonnepanelen.

De meeste leerlingen van het zesde jaar elektriciteit hadden nog nooit een telefooncel gebruikt, maar sleutelden het archaïsche onding met plezier om tot wat ze echt nodig hebben, een oplaadpunt voor hun gsm's. "Die mannen zijn vergroeid met hun gsm. In de lessen is het verboden om hun telefoon te gebruiken, maar daarbuiten zijn ze er continu mee bezig. Het was dan ook vlug beslist om van de telefooncel een oplaadpunt te maken", vertelt coördinator Bert Roos.

Zo ziet het oplaadpunt eruit.
Klaas De Scheirder Zo ziet het oplaadpunt eruit.

Speakers

Ali Mirza (21) dacht de techniek achter de telefooncel uit. "Ik ben ongeveer twee weken bezig geweest met de bouw. Er zitten nu twee speakers in, die je kan verbinden met bluetooth. Er zijn verschillende USB-oplaadpunten voor gsm's en er zijn enkele stopcontacten voorzien. Op het dak komen nog zonnepanelen die energie zullen opwekken voor de telefooncel", vertelt Ali trots. "Ik heb nog nooit een echte telefooncel gebruikt. Al sinds ik 14 of 15 was, heb ik een gsm. Maar met dit exemplaar wilden we toch de noden van de leerlingen vervullen. Onder andere als oplaadpunt voor gsm's, maar zeker ook als muziekinstallatie. Een beetje muziek zorgt altijd voor een goede sfeer."

De verbouwde telefooncel staat op de speelplaats van de school.
Klaas De Scheirder De verbouwde telefooncel staat op de speelplaats van de school.

Hangplek

Naast de telefooncel kon de school ook een oude bus van de Lijn op de kop tikken. "Die wordt omgebouwd naar een hangplek voor onze studenten. We hebben eerst het hele interieur uitgebroken en daarna kwam er een kunstgrastapijt op de grond. Er zullen bankjes geplaatst worden en ook hier zal een wand met oplaadpunten voorzien worden", vertelt Roos.


De bus en de telefooncel maken deel uit van de Deurnese Da Vinci's. "Wij hebben vorig jaar besloten om onze speelplaats een make-over te geven. Kunstenaars Bruno Herzeele en Elke Thuy hebben daarvoor een ontwerp gemaakt. Met de leerlingen wordt dan steeds bekeken wat er haalbaar is. Het is heel belangrijk dat ze inspraak hebben, want zij voeren de meeste werken uit. De zesdejaars hout maken bijvoorbeeld als eindwerk een overdekte speelplek voor de eerste graad. Wij willen de leerlingen vaker creatief doen nadenken en dat lukt aardig. Een telefooncel ombouwen is toch iets anders dan in de klas zitten."


Aanstaande zondag zal de telefooncel gepresenteerd worden tijdens de opendeurdag bij de Spectrumschool.