Syriër die geen werk vindt op bezoek bij staatssecretaris Zuhal Demir

Zuhal Demir ontvangt Nouri Moussali.
Foto Baert Zuhal Demir ontvangt Nouri Moussali.
Kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir ontving gisteren Nouri Moussali op haar kabinet in Brussel. De 30-jarige Syriër, die 6 jaar geleden naar België vluchtte, schreef al meer dan 60 sollicitaties, maar kreeg tot nog toe geen eerlijke kans op de Belgische arbeidsmarkt.

Nouri Moussali vluchtte 6 jaar geleden vanuit Syrië naar België en vond na enkele jaren een woonplaats in het centrum van Antwerpen. Via het OCMW kreeg hij de kans om te werken bij Zeven Schaken, een sociaal restaurant in Antwerpen. Hij volgde ook Nederlandse les en schaafde de taal bij met het dagelijks contact dat hij er had. Maar sinds zijn contract er meer dan een half jaar geleden afliep, heeft hij geen job meer. "Ik heb meer dan 60 sollicitatiebrieven geschreven, maar krijg ofwel een negatief, ofwel zelfs geen antwoord. Nochtans blijft de vacature daarna altijd online staan. Ik heb voor allerlei soorten jobs gesolliciteerd, heb mijn rijbewijs behaald, maar krijg geen kansen. Nochtans ben ik te jong om niets te doen. Ik wil absoluut werken om hier mijn brood te verdienen. Uiteindelijk heb ik de staatssecretaris een mail gestuurd, want ik ben lang niet de enige die met dit probleem kampt. Andere allochtone jongeren zoeken dikwijls nog langer vruchteloos naar een job."


Demir ontving daarop Moussali op haar kabinet in Brussel en had meteen goed nieuws. "Er hebben meteen twee bedrijfsleiders mij gemaild dat ze Nouri graag zouden aannemen."


Toch beseft ze dat er nog werk aan de winkel is. "Er zijn nog veel drempels tussen werkgevers en kanszoekenden. Daarom ga ik een ronde doen bij werkgeversorganisaties en bedrijven om te horen waar het precies misloopt. Ik hoop dat dit positieve verhaal het beeld bij werkgevers kan veranderen." (AMG)