Strijd om eerste Fabiola in ijs

NA ANTWERPEN MAAKT NU OOK BRUGGE SCULPTUUR VAN KONINGIN

Fabiola met Francis Vandendorpe toen ze in 2003 het zandsculpturenfestival bezocht. "Puur toeval dat we nu hetzelfde idee hebben", zegt Vandendorpe.
Bart Huysentruyt Fabiola met Francis Vandendorpe toen ze in 2003 het zandsculpturenfestival bezocht. "Puur toeval dat we nu hetzelfde idee hebben", zegt Vandendorpe.
Het zit er tegen in de wereld van de ijssculpturen, al willen ze dat vooral niet gezegd hebben. Alexander Deman, organisator van de tentoonstelling in Antwerpen, kondigde na het overlijden van koningin Fabiola aan dat hij een borstbeeld zou laten maken. En nu heeft Francis Vandendorpe, organisator in Brugge, hetzelfde gedaan. De twee waren vroeger zakenpartners.

Gisteren kreeg Irina Sokolova, die in Rusland woont, een telefoontje van Alexander Deman, de organisator van de Disney ijssculpturententoonstelling op de Gedempte Zuiderdokken. "Ik heb haar gevraagd om nog enkele dagen terug te keren naar Antwerpen", zegt Deman. Ze landt vanochtend in Brussel en wordt dan meteen overgebracht. "Irina zal uit een gigantisch ijsblok een borstbeeld op ware grootte van de overleden vorstin beeldhouwen. Als alles goed gaat, is Irina donderdagavond klaar. Het publiek kan van vrijdag af komen kijken naar Fabiola. Waarom we een beeld van Fabiola plaatsen naast de collectie Disneyfiguren? Om een hommage te brengen. Haar beeld en een foto krijgen een aparte plaats op de tentoonstelling en bezoekers kunnen haar eren door een een kaarsje te branden."

Benny Proot

"Puur toeval"

Het idee is meteen de inzet geworden van een race om de eerste te zijn. Want na Deman heeft nu ook Francis Vandendorpe, die het ijssculpturenfestival in Brugge organiseert, hetzelfde aangekondigd. Ook hij laat speciaal een beeld maken, maar dan van Fabiola én Boudewijn. En ook dat moet klaar zijn voor het weekend. Vandendorpe doet de hele zaak af als "puur toeval". "We hebben elk onze eigen reden", zegt hij. "Je moet dit niet als een strijd zien." Maar feit is wel dat Deman en Vandendorpe vroeger samen organiseerden, maar uit elkaar gingen na een financieel dispuut.


Deman zelf was verrast toen hij het nieuws van de Brugse plannen vernam. "Is dat zo? Dat is nieuw voor mij." Maar ook hij wil er niet verder op in gaan. "Het is fijn dat ze Fabiola in Brugge ook willen eren. Het eerbetoon voor de koningin kan niet groot genoeg zijn", blijft hij op de vlakte.

Michael Jackson

Alexander Deman is alvast niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden deed hij hetzelfde op het zandsculpturenfestival van Blankenberge nadat Michael Jackson overleden was. Ook toen liet Deman een extra beeld maken van de popster. (BHT/MGB/FM)