Straks ook toog(praat) in kathedraal

KAPEL WORDT ONTMOETINGSPLEK NIEUWE INGANG OP KOMST

Gedeputeerde Lemmens (N-VA) en pastoor Paepen in de ruimte waar de ontmoetingsplek met toog komt.
Foto Laenen Gedeputeerde Lemmens (N-VA) en pastoor Paepen in de ruimte waar de ontmoetingsplek met toog komt.
In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kan je tegen maart na de mis een glas drinken. De provincie is, samen met de kerkfabriek, bezig met de omvorming van de Sint-Janskapel tot ontmoetingsruimte mét toog. "We willen niet concurreren met cafés, maar de renovatie moet zorgen voor een betere ontvangst", zegt de pastoor. De kathedraal krijgt ook een toiletruimte en een nieuwe inkom.

"In 2015 vierden we eigenlijk al 'het einde' van de vijftig jaar durende renovatie van de kathedraal", zegt gedeputeerde Luk Lemmens, verantwoordelijk voor Erediensten en Cultuur. "Maar zoals bij de renovatie van een woonhuis is het werk nooit helemaal af. Op initiatief van de kerkfabriek bouwen we aan een ontmoetingsruimte in de Sint-Janskapel."


Die 'ontmoetingsruimte wordt geen café, maar ze krijgt wel een toog waar vrijwilligers drankjes zullen schenken. "We willen zeker geen concurrent worden van de cafés op de Handschoenmarkt en in de omgeving", verzekert pastoor Bart Paepen. "Dit wordt in de eerste plaats een ontmoetingsplek voor parochianen en een rustpunt in de bezoekerstour en de rondleidingen voor toeristen. De ruimte zal enkel toegankelijk zijn voor bezoekers van de kerk of voor parochianen. Het past voor ons binnen de opdracht mensen niet alleen te laten genieten van de schitterende architectuur en kunst van de kerk, maar hen ook een plek te geven om met iemand te praten. We krijgen ook veel hulpbehoevenden over de vloer, op zoek naar hulp of een goed gesprek. Een eerste gesprek, waarin we mensen al dan niet doorverwijzen, kunnen we dan in die ruimte houden. Aan de inkom willen we graag vrijwilligers inzetten als 'welcomers'. Zij kunnen iedereen die de kathedraal betreedt al een woordje uitleg geven."

Zoals in Utrecht

Het voorbeeld voor de kathedraal is de Domkerk in Utrecht, waar er een Domcafé huist. Een naam voor de nieuwe ruimte heeft de pastoor al: "'Zondagschool', omdat de Sint-Janskapel sinds haar uitbreiding in 1832 effectief gebruikt werd om evangelische lessen te geven op zondag. De jongste tien jaar is de kapel enkel gebruikt als opslagruimte."


Vanaf deze maand zijn er op drie plekken in de kathedraal werken aan de gang. De eerste werf in de Sint-Janskapel met ingang via de sacristie is al gestart. Ten tweede komen er een sanitair blok en een personeelsruimte aan de kapel. Ten derde wordt de ingang van de kathedraal gescheiden van de uitgang. Nu liggen die allebei rechts van de grote poort aan de Handschoenmarkt. Daardoor botsen mensen letterlijk soms op elkaar als ze de kerk betreden of verlaten. De ingang zal binnenkort via de linkerpoort georganiseerd worden. Het voorportaal dat zo wordt gecreëerd, zal vrij te betreden zijn voor iedereen. Wie verder de kathedraal wil binnengaan, betaalt 6 euro. Voor inwoners van de provincie Antwerpen blijft de toegang gratis.


De provincie en Vlaanderen steken ongeveer 1 miljoen euro in de renovatie van de Sint-Janskapel en de nieuwe toegang voor de kathedraal. Het plan is om de renovatie in maart 2018 af te ronden.