Ga naar de mobiele website
^ Top

Stenengooier riskeert 40 maanden voor aanval op combi

Eén van de jongeren die een combi van de politie bekogeld hebben in de wijk Luchtbal.
Foto RV Eén van de jongeren die een combi van de politie bekogeld hebben in de wijk Luchtbal.
Een jongeman uit Willebroek riskeert veertig maanden effectieve celstraf omdat hij vorige zomer in de wijk Luchtbal een steen door de ruit van een politiecombi keilde. Kort voordien had hij al de achterruit van een anonieme politiewagen ingegooid. Hij was toen zeventien jaar. Volgens zijn advocate is hij opgejut door een groep jongeren.

De groep die de toen zeventienjarige stenengooier heeft opgejut, bestond uit een tiental jongeren van Luchtbal. Zij hadden op 11 juni 2016 opgeroepen om te betogen tegen politiegeweld. Een vriend was de dag voordien bij een arrestatie gewond geraakt aan zijn ogen. Twee broers, Wildi (20) en Eldi (23) E., namen het voortouw bij het protest. De rechtbank heeft hen eerder al veroordeeld tot 37 en 30 maanden celstraf. Vijf andere jongeren kregen lichtere straffen.

'Flikken pakken'

De jongeman uit Willebroek daagde gisteren niet op voor de bijzondere jeugdkamer. Omdat hij destijds minderjarig was, mag zijn naam niet in de media verschijnen. Nu is hij negentien. "Mijn cliënt had op Luchtbal afgesproken met Wildi E. en twee meisjes", zei zijn advocate, Tania Smit. "Die 'dubbele date' ging niet door. Hij trok verder op met de jongens en liet zich door hen opstoken. 'Vandaag gaan we de flikken pakken', kreeg hij te horen. Al van kleins af is mijn cliënt een beïnvloedbare jongen. Toen hij opgepakt werd, heeft hij onmiddellijk bekend. Met een lange opsluiting in de cel gaan wij zijn problemen niet oplossen. Hij moet zich leren verzetten tegen groepsdruk en zijn agressie leren beheersen. Daarom vraag ik een straf met probatievoorwaarden, zodat hij strikt opgevolgd kan worden."

Brandbommen

De politieman die aan het verbrijzelde raam zat, eiste een morele schadevergoeding van 2.500 euro. "De steen vloog rakelings langs het hoofd van de bijrijder", schetste de openbare aanklager. "Het was de bedoeling dat andere jongeren een brandende molotovcocktail door de kapotte ruit zouden gooien. Dat hebben verscheidene jongeren bekend. De brandbommen lagen klaar in de bosjes, maar iedereen ging lopen."


De stenengooier is in december in een andere zaak veroordeeld tot een straf met voorwaarden. Die leefde hij niet na. Zo stopte hij onder meer met school. De aanklager eist nu veertig maanden celstraf.


Vonnis op 10 oktober. (KAV/PLA)

Meer over


Meld een bug