Steekvlam in Antwerpse haven tot 30 kilometer ver te zien

Na een technisch defect is er om veiligheidsredenen een gasaffakkeling bezig bij raffinaderij Total in de Antwerpse haven.
Marc De Roeck Na een technisch defect is er om veiligheidsredenen een gasaffakkeling bezig bij raffinaderij Total in de Antwerpse haven.
Na een technisch defect bij olieraffinaderij Total in de Antwerpse haven is een affakkeling aan de gang die tot kilometers ver te zien is. De brandweer kreeg al vijftien oproepen binnen van ongeruste burgers die denken dat het ergens brandt. “De situatie is volledig veilig, de brandweer volgt mee op.”

“Dat soort affakkelingen in de haven gebeurt dikwijls en aangekondigd”, legt Jasmien O uit, woordvoerder bij Brandweer Zone Antwerpen. “Deze affakkeling was niet gepland omdat ze het gevolg is van een technisch defect aan een machine. Om te voorkomen dat er zich gasophopingen vormen, is het bedrijf om veiligheidsredenen de gassen op een veilige manier beginnen affakkelen.”

“Daardoor is er een steekvlam ontstaan die kilometers ver te zien is”, gaat O verder. “We kregen oproepen vanuit heel het Antwerpse maar ook uit het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas en zelfs Meise bij Brussel, 30 km verder. Het is ook moeilijk om te zien vanwaar de vlam nu precies komt. Oproepers die achter een hoog gebouw staan, denken soms dat het gebouw in brand staat. De situatie is volledig veilig en de brandweer volgt de affakkeling mee op. Ook de noodcentrale die de oproepen beantwoordt, is intussen op de hoogte.”

Bij een affakkeling worden vrijgekomen gassen zoals methaan, ethaan en propaan verbrand die vrijkomen in bedrijven waar aardgas of aardolie verwerkt wordt.

Sommige oproepers denken dat er gebouwen in brand staan.
Marc De Roeck Sommige oproepers denken dat er gebouwen in brand staan.
Sommige oproepers denken dat er gebouwen in brand staan.
Marc De Roeck Sommige oproepers denken dat er gebouwen in brand staan.
De steekvlam is kilometers ver te zien.
Marc De Roeck De steekvlam is kilometers ver te zien.
De steekvlam is kilometers ver te zien.
Marc De Roeck De steekvlam is kilometers ver te zien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.