Steeds vaker muizen gespot in cinema

UITBATER WIJT PROBLEEM AAN WERKEN AAN OPERAPLEIN

Cinema UGC kampt met een 'klein' probleempje.
Foto Laenen Cinema UGC kampt met een 'klein' probleempje.
In bioscoop UGC in de Van Ertbornstraat zie je Mickey Mouse niet enkel op het witte doek. De uitbater Michael Thiebaut krijgt de laatste tijd vaker klachten over muizen in het complex. Hij wijt het probleem aan de vele werven in de buurt.

Een luisteraar van Radio 2 meldde onlangs dat ze geschokt de cinemazaal van UGC had verlaten nadat ze er een muis spotte. "We kampen al langer met muizen in onze zalen, maar de laatste tijd laten ze zich vaker zien. Zeker een keer per week komt een bezoeker me vertellen dat hij een muis zag", zegt Michael Thiebaut, directeur van UGC. "Experts zeggen ons dat dat te maken heeft met de vele werken in de buurt. Denk maar aan het nieuwe Operaplein of de Leien. De trillingen en boringen zorgen ervoor dat de muizen zich verplaatsen. Al onze zalen worden elke morgen volledig gekuist, maar af en toe ligt er nu eenmaal wat eten onder de zetels."

Bestrijden

UGC doet er alles aan om de beestjes te bestrijden. "We hebben een vast contract met Anticimex, een ongediertebestrijdingsfirma", zegt Michael. "Die plaatsen gif op plekken die onzichtbaar blijven voor het publiek. Hier lopen te veel kinderen rond om zomaar in de hoeken van de zaal wat gif te gaan strooien." Dat muizen van popcorn houden is niet nieuw, voor directeur Michael Thiebault die al sinds zijn studententijd in 2001 aan de slag is bij de cinemaketen. "Muizen zijn hier altijd al geweest. De cinema is enorm groot en telt heel veel dubbele wanden en kabelgoten voor airco, isolatie en kabels. Voor muizen is dat één grote speeltuin. Maar denk nu niet dat het hier krioelt. De muizen kunnen ook nooit bij onze voedselvoorraden, want die worden hermetisch afgesloten."


Bioloog en muizenkenner Herwig Leirs vindt het verhaal van de cinema opmerkelijk. "Dat de werken in de buurt voor meer muizen in de UGC zorgen, zou me verbazen. Muizen verhuizen meestal pas als er geen voedsel meer voorhanden is. Ze kunnen ongemerkt tijdens de voorstelling popcorn eten die op de grond is gevallen. Eens ze aan mensen en het geluid van de film gewoon zijn, schrikt hen dat niet af". Voor je gezondheid hoef je bij muizen ook niet te vrezen, zegt Leirs. "Enkel als hun uitwerpselen bij ons voedsel geraken, krijg je een risico op voedselbesmetting. Zolang muizen niet kunnen rondlopen in de keuken van een restaurant of de voedselvoorraad van de cinema, vormen ze geen probleem. Je kan ze ook alleen maar proberen te bestrijden. Ze allemaal uitroeien in zo'n groot gebouw is erg moeilijk."