Status-quo voor zomerkoopjes, weinig winkels open op zondag

Kleedjes, t-shirts, topjes en sandalen: het klinkt niet als een verrassing dat die items het vlotst over de toonbank schoven in de uitzonderlijk warme maand juli. Jassen en pullovers bleven logischerwijze in de rekken hangen. Conclusie voor de Antwerpse zomersolden: een status-quo in omzet.

"Maar de lente- en zomercollecties hadden het in het voorjaar al goed gedaan", zegt Nico Volckeryck, voorzitter UNIZO Antwerpen-Stad.


Onder impuls van keten P&C moest een winkelopening op de laatste zondag van juli de solden nog een duwtje geven.

Geen personeel

"Er zijn relatief weinig winkels gevolgd. Zelf vond ik geen personeel meer voor mijn schoenenzaak", zegt Philippe Thewissen van Beleef Antwerpen. "Toch denk ik dat de Meir van een opening op de laatste soldenzondag een traditie gaat maken. Verder klaag ik niet: het zomerschoeisel is vlot de deur uitgegaan."

Hitte

De extreme hitte van de voorbije week was er wel te veel aan. "Je mag de mooiste etalage en de beste artikelen hebben, je hangt af van het weer", besluit Thewissen.


Nico Volckeryck wijst erop dat je een gesloten zaterdag zoals 21 juli nooit goedmaakt. "En ik heb een boodschap voor bevoegd minister Kris Peeters (CD&V): "Het is een slecht idee om de sper- en soldenperiode af te schaffen."


(PHT)