Startprijs vat Single Malt: 9.000 euro

500 UNIEKE WHISKEYFLESSEN ONDER DE VEILINGHAMER

Veilingmeester Joris Scott tussen de flessen die hij zaterdag veilt.
Klaas De Scheirder Veilingmeester Joris Scott tussen de flessen die hij zaterdag veilt.
Een unieke veiling zaterdag in veilinghuis Sylvie's op de Italiëlei: daar waar ze hoofdzakelijk wijnen aan de hoogste bieder verkopen, hebben ze nu 500 flessen whiskey te veil. Het gaat om echte 'collectors items': de flessen zijn soms meer dan 50 jaar oud of erg zeldzaam. Ook twee volledige vaten whiskey gaan naar de hoogste bieder.

Rijen flessen whiskey staan klaar in het veilinghuis. Allemaal gelabeld met veilingnummers rond de flessenhals. De indrukwekkende collectie van 500 flessen komt van een Belgische familie uit Monaco die daar de verzameling heeft uitgebouwd. "Ze zijn intussen op een leeftijd gekomen dat ze daar afscheid van willen nemen", legt veiligmeester Joris Scott uit. Hoewel ze allemaal erg speciaal zijn, is er toch nog een groot verschil in leeftijd, oorsprong of zeldzaamheid. En dat bepaalt ook de prijs. "Het kan zeer uiteenlopend gaan. Sommige loten zullen verkocht worden aan 100 euro, in andere gevallen gaat het om een startprijs van 2.500 euro per fles, zoals een in 1965 gedistilleerde Macallan 26 Years old Decanter, gebotteld in 1991."


Bij de kenners doen namen als Springbank, Bruichladdich en Macallan, Highland Park, Bowmore en Caol Illa meteen een belletje rinkelen. De aangeboden flessen bevatten whisky gedistilleerd in 1950 tot meer recent. Ze zullen allemaal door de handen van de veilingmeester gaan. Bijzondere whiskeys worden wel vaker doorverkocht, maar zelden op een veiling zoals deze komende zaterdag. "Ze worden wel verhandeld, maar dan eerder via distributeurs of via speciale fora. Nu gaat het om een prachtige collectie van één anonieme verzamelaar."

Een Macallan uit 1965. WAARDE: 2300-3000 EURO
Klaas De Scheirder Een Macallan uit 1965. WAARDE: 2300-3000 EURO

Vaten

Veilingmeesters Pepijn Swinkels en Joris Scott verwachten dan ook een erg internationaal publiek. Normaal is Sylvie's, al dertig jaar één van de meeste gekende en grootste wijnveilers in Europa, gespecialiseerd in wijnen en sterke dranken als Calvados en Cognacs. "Geen kunst en antiek dus, wel dranken. Zolang ze maar interessant genoeg zijn." En als klap op de vuurpijl heeft het veilinghuis twee uiterst zeldzame vaten whiskeys te veil zaterdag. Eveneens van een Belgische eigenaar. "Het is de weduwe die via ons veilinghuis al verschillende flessen van haar man zaliger heeft verkocht. In het najaar volgen er nog. Maar nu biedt ze twee 'barrels' aan", gaat Scott verder. Ook hier bepaalt de zeldzaamheid de startprijs, 4.700 euro en 9.000 euro. "Het gaat respectievelijk om een barrel Bruichladdich Refill Bourbon Barrel 2001, goed voor ongeveer 207 liter en om een Springbank Single Malt filled 1999, een vat van ongeveer 200 liter."

Een Bowmore uit 1968. WAARDE: 1300-1800 EURO
Klaas De Scheirder Een Bowmore uit 1968. WAARDE: 1300-1800 EURO

In Schotland

Beide vaten liggen momenteel in Schotland bij de betreffende distilleerderij. En daar blijven ze ook. "Wie de vaten koopt, krijgt een certificaat van eigendom. De nieuwe eigenaar kan dan de flessen later laten bottelen of ter plaatse laten bewaren. Dat laatste is vaker goedkoper, want laten bottelen, labelen en verschepen naar bijvoorbeeld België kost een paar duizend euro aan accijnzen, zonder btw. Des te langer je ze bewaart, des te kostbaarder ze worden. Zeker als je er rekening mee houdt dat er uit zo'n vaten tot twee procent per jaar verdampt. Daardoor wordt het goedje nog zeldzamer. Het is een heel erg solide investering, want er is een gigantisch tekort aan single malts."


Meer informatie over de barrels en de flessen vindt u op www.veilingsylvies.be

Een Macallan uit 1964. WAARDE: 950-1250 EURO
Klaas De Scheirder Een Macallan uit 1964. WAARDE: 950-1250 EURO