Ga naar de mobiele website
^ Top

Stad nomineert vijf 'schone gebouwen'

De Roma.
Klaas De Scheirder De Roma.
De stad kiest opnieuw een 'schoonste gebouw', een verkiezing voor mooie plekken die niet altijd geklasseerd worden als erfgoed. De Roma, De Koninck-brouwerij, Pakhuis 't Glorie, De Grote Robijn en Architectenwoning Walter Van den Broeck dingen mee naar de titel.

De gebouwen dateren van de 16de eeuw over 1875 tot 1927 en werden de afgelopen 5 jaar gerestaureerd of herbestemd. Daarom zet de stad de plekken nu in de schijnwerpers.


De Roma is ondertussen gekend tot ver buiten Antwerpen. "De restauratie is dan ook eerder een verhaal van mensen dan van bakstenen", klinkt het bij de cultuurtempel.


Ook brouwerij De Koninck heeft er een serieuze make-over tot een echt belevingscentrum opzitten.


De Grote Robijn - een oud klooster- springt dan weer in het oog voor zijn moderne invulling met grote, huiselijke leefruimtes.Het fungeert nu als opvangcentrum voor jongeren.


De Architectenwoning Walter Van den Broeck in Berchem werd gekocht door architect Luc Rogiers die de beschermde woning in 2016 renoveerde. Hij behield de erfgoedelementen en dook in ander werk van Van den Broeck om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke visie te blijven.


Het opvallendste project is wellicht Pakhuis 't Glorie. Het pand was compleet in verval geraakt met zelfs een wietplantage in de kelder. De renovatie duurde ettelijke jaren. Architectenbureau Sculp.It vestigde zich intussen op de benedenverdieping en de bovenste verdiepingen werden woonruimtes.


Stemmen kan tot 12 september via www.schoonstegebouw. be. (NBA)

Brouwerij De Koninck.
Klaas De Scheirder Brouwerij De Koninck.
De Grote Robijn.
Klaas De Scheirder De Grote Robijn.
Architectenwoning Walter Van Den Broeck.
Klaas De Scheirder Architectenwoning Walter Van Den Broeck.
Pakhuis 't Glorie.
Klaas De Scheirder Pakhuis 't Glorie.


Meld een bug