Soms redde protest de bomen wél

Museum voor Schone Kunsten, 1998. Mieke Vogels (Groen) is schepen van Leefmilieu wanneer in oktober 1998 een 20-tal Japanse kerselaars bij nacht en ontij worden gerooid. Er komt een actiecomité van: De Kersentuin. Heel actief daarin is Lieve Stallaert. Vandaag is ze schepen van het district Antwerpen.


Leien, 2002. Mede dankzij de actiecomités wordt de helft van de platanen bij de heraanleg van de zuidelijke Leien gespaard. 96 bomen worden verplant, 156 blijven gewoon staan.


De Keyserlei, 2011. Actievoerders, onder meer van Occupy Antwerp, proberen in november 2011 met lijf en leden het kappen tegen te gaan van 96 lindebomen. Het baat niet: de bomen worden gekapt, de heraanleg van de de Keyserlei gaat door.


Ferrarisbos, Wilrijk, 2013. Actievoerders ketenen zich vast aan de bomen van een deel van het Ferrarisbos (1,9 hectare). De politie haalt hen er op 3 september uit in opdracht van de eigenaar, transportbedrijf Essers. Het bos wordt omgezaagd. Het terrein ligt er nu nog leeg bij.


Hof van Nauwelaerts, Berchem, 2015. Het district wil 23 bomen kappen in het kleine park, bekend van horecazaak Jardin Public. Onder meer sp.a/Groen protesteert fel. Het helpt: er blijven nog vijf bomen over op de kaplijst. (PHT)