Slachthuisproject op losse schroeven

VERKOOP AAN TRIPLE LIVING HANGT AAN ZIJDEN DRAADJE

De gesprekken over de verkoop van de Slachthuissite door Land Invest Group aan projectontwikkelaar Triple Living zitten volledig in het slop. Zoals het

dossier er nu voorstaat, staat het hele project op kapseizen. En de kapitein die de Titanic onder de Antwerpse bouwprojecten achter de schermen richting ijsschots stuurt, heet PS, aartsvijand van de N-VA.


De jongste weken liep Land Invest Group (LIG), het vastgoedbedrijf van het duo Erik Van der Paal (45) en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling (41) zware averij op, wegens vermeende nauwe banden met het schepencollege van Antwerpen. De storm ontstond na een verjaardagsdiner van Van der Paal in 't Fornuis waar bijna het voltallige schepencollege de benen onder tafel schoof. Financieel ging het LIG echter al veel langer niet bepaald voor de wind met een schuldenlast van in totaal 121 miljoen euro. De voorbije dagen bezorgde de bedrijfsrevisor van Pricewaterhouse Cooper een brief aan Land Invest waarin binnen dertig dagen een reddingsplan wordt geëist om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren, anders stapt de bedrijfsrevisor naar de rechtbank van koophandel.

Waals pensioenfonds

Het duo Van der Paal en Schaling koos na de hele affaire eieren voor hun geld. Ze zouden niet enkel hun eigen aandelen in Land Invest Group, samen 50 procent, van de hand gedaan hebben, maar ook de Lins Tower en de Slachthuissite, twee topprojecten van LIG, hebben doorverkocht aan projectontwikkelaar Triple Living. Ogeo, het Waalse pensioenfonds dat niet enkel 50 procent van de aandelen van LIG bezit, maar de groep ook financiert, ziet de verkoop echter niet zitten, zo weet De Tijd. Nog volgens die krant zou Ogeo ook de verkoop van de aandelen van Van der Paal en Schaling aan een groep Vlaamse investeerders, blokkeren. Triple Living wil het verhaal niet bevestigen, maar waar ze het enkele dagen nog over een "voorwaardelijk principeakkoord" hadden bij Triple Living klinkt het nu dat "de onderhandelingen nog lopen".

Transparantie

De uitverkoop door Van der Paal kwam het schepencollege heel goed uit. Het zou immers de kritiek van Groen en sp.a over vermeende belangenvermenging smoren. De hoerastemming op het stadhuis is nu echter omgeslagen in lichte zenuwachtigheid. Schepen van stadsontwikkeling Rob Van de Velde heeft via AG Vespa alvast "volledige klaarheid" gevraagd aan Land Invest Group bij de eerstvolgende onderhandelingsronde en eist dat ten laatste in februari de zakelijke deal rond de Slachthuissite rond is.


De verkoop mag volgens De Wever dan nog "een private aangelegenheid" zijn, AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, heeft wel één derde van de gronden waarop gebouwd zal worden in handen en zette het hele project samen met Land Invest Group op touw. En hoewel de ontwikkeling van 225.000 vierkante meter de natte droom is van menig projectontwikkelaar kan De Wever elk uitstel, laat staan afstel van het hele project vlak voor de verkiezingen van 2018 missen als kiespijn.


"Het wordt nu duidelijk dat het hele verhaal van de stad als een kaartenhuisje in elkaar stuikt", aldus Wouter van Besien van Groen. "De betrouwbare partner met wie ze deze stadskanker wel snel even zou aanpakken, blijkt helemaal niet betrouwbaar. Wij zijn voorstander van een goed project voor de buurt, maar het is nu duidelijk dat het project van LIG niet het juiste project is. Mijn vraag aan de stad blijft hoe lang ze al op de hoogte waren van de financiële problemen bij LIG? Ik ga er vanuit dat ze die mensen toch eerst eens doorlichten voor ze zo'n groot project samen op de rails zetten? Ik hoop dat deze crisis tot meer transparantie leidt in dit soort dossiers, want dat hebben de bewoners die hier al zo lang om vragen, nu wel verdiend".


Het infomoment voor de buurt van nu woensdag, uit grote interesse al verhuisd naar de grotere zaal van Meatpack in de Samberstraat, gaat in elk geval gewoon door. Of daar ook iemand van Land Invest Group de ongetwijfeld kritische vragen komt beantwoorden, blijft voorlopig koffiedik kijken.

Elio Di Rupo

Nog dit, de reden waarom het Luikse Ogeo geen enkel goudhaantje uit het bedrijf wil zien verdwijnen? Omdat, zo weet De Tijd, ze hun belang van 50 procent aan Dominique Janne willen slijten, een vastgoedondernemer die nauwe banden onderhoudt met Elio Di Rupo. Ogeo fungeerde in het verleden ook al geregeld als 'bank' voor Publifin, de door PS'ers bestuurde intercommunale die vorig jaar in opspraak kwam nadat 24 lokale mandatarissen onterecht voor miljoenen zitpenningen opstreken. Het lijkt er in dit verhaal steeds meer op dat De Wevers aartsrivalen van over de taalgrens proberen hem via Ogeo een ferme stok in de electorale wielen te steken. Het is ook niet omdat De Wever toevallig de benen onder dezelfde feestdis schoof in het Fornuis als PS Kamerlid Alain Mathot en Luc Joris, een vertrouweling van Di Rupo, dat het nu plots de beste vrienden zijn. Misschien was hij beter dan toch langer blijven zitten dan die ene Cola Zero?