Sjoemelende diamantspeurder riskeert 2 jaar cel

Commissaris Agim D.
Foto Patrick Lefelon Commissaris Agim D.
Het openbaar ministerie heeft vrijdag twee jaar cel gevorderd voor voormalig diamantspeurder Agim D.B. (49) van de Antwerpse federale gerechtelijke politie (FGP). Hij wordt vervolgd voor witwaspraktijken. De rechtbank in Mechelen had hem daar vorig jaar nog voor vrijgesproken. Hij werd toen wel schuldig bevonden aan schriftvervalsing maar kreeg geen straf van de rechter.

Agim D.B. was een expert in diamantfraude. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen leende hem zelfs uit aan de Verenigde Naties in de strijd tegen bloeddiamanten uit Afrikaanse oorlogsgebieden. "Zijn capaciteiten als speurder staan niet ter discussie, maar dat betekent nog niet dat hij onkreukbaar is", zei de aanklager.


De voormalige commissaris kwam begin 2015 zelf in het vizier van het gerecht na een verdachte wisseltransactie. Het onderzoek bracht nog andere verdachte wisseltransacties en cashstortingen aan het licht, goed voor 74.000 euro in totaal.


Agim D.B. had voor alles een uitleg en verwees vaak naar de Verenigde Naties, die hem voor zijn opdrachten cash hadden uitbetaald. Ook voor de diamanten en het goud ter waarde van 196.000 dollar die bij een huiszoeking in zijn slaapkamer werden aangetroffen, had hij een verklaring. Hij hield ze bij voor Abhay N. (62), een diamantair die hij tijdens een fraudeonderzoek had leren kennen.


De rechters in eerste aanleg vonden dat het strafdossier niet aantoonde dat de herkomst van de cash gelden en de diamanten de facto illegaal was. "Ik ben het daar niet mee eens", zei de advocaat-generaal. "Hij verborg diamanten, die Abhay N. uit zijn vermogen verduisterd had en zijn uitleg over de wisseltransacties is ongeloofwaardig, soms zelfs leugenachtig. Zijn eigen collega met wie hij op buitenlandse dienstreis ging, haalde de uitleg van Agim D.B. onderuit en staafde dat zelfs met bankdocumenten."


Hij vorderde voor Agim D.B. twee jaar cel en voor de diamantair vijftien maanden. Over de schriftvervalsing moet het hof niet meer oordelen, aangezien Agim D.B. en het OM geen beroep aantekenden tegen zijn opschorting. Agim D.B. werd naar aanleiding van dit dossier geschorst bij de FGP. (PLA)