Ga naar de mobiele website
^ Top

Sint-Egidiusgemeenschap blij met benoeming De Kesel

Jozef De Kesel.
Foto PN Jozef De Kesel.
Antwerps bisschop Johan Bonny was de favoriet, maar het is dus Jozef De Kesel die André Leonard opvolgt als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. "We zijn blij met De Kesels benoeming", reageert de Antwerpse Sint-Egidiusgemeenschap. "Het voordeel is dat we Bonny nu niet kwijt zijn in Antwerpen."

Jozef De Kesel heeft nauwe banden met de Sint-Egidiusgemeenschap. Hij was meermaals te gast op de kerstviering voor armen. "Vooral tijdens zijn jaren als hulpbisschop van Brussel, tussen 2002 en 2010, werkten we op veel terreinen vruchtbaar samen. In die periode maakte hij zich geliefd in Brussel, bij gelovigen en andersgelovigen, maar ook bij Vlamingen en Franstaligen. Dat heeft de doorslag gegeven", zegt Jan De Volder van de Sint-Egidiusgemeenschap. De Volder zou even blij zijn geweest met Johan Bonny als aartsbisschop. "Deze keer had je enkel capabele kandidaten. Of Bonny zijn hand heeft overspeeld met bepaalde standpunten? We zullen nooit weten wat er was gebeurd zonder die brief die Bonny schreef voor de bisschoppelijke synode (de Antwerpse bisschop pleitte toen voor meer begrip tegenover homoseksualiteit, anticonceptie en gescheiden koppels, red.)."

Ander type

Bonny is volgens De Volder een ander type dan De Kesel. "De Kesel twijfelt meer, Bonny beslist meer zelf. Hoe dan ook beantwoordt De Kesel veel meer dan zijn voorganger Léonard aan wat de Kerk nu nodig heeft: een missionaris zijn onder de mensen en de leken een rol laten spelen."


Geruchten dat Johan Bonny zou verhuizen naar Brugge doet De Volder af als zeer onwaarschijnlijk. "In ons land kan ik me dat zelfs niet voor de geest halen. Enkel bij een 'promotie' gebeurt zo'n verhuis. Zoals bij De Kesel, toen die bisschop werd na acht jaar als hulpbisschop in Brussel. In Italië is het eens voorgevallen, maar neem van me aan dat er dan zwaarwichtige redenen moeten zijn. Bonny doet het uitstekend in Antwerpen."


Johan Bonny komt zaterdag 7 november naar de Boekenbeurs. Om 12 uur blikt hij op het Rood Podium terug op de bisschoppensynode over het gezin. (PHT)Meld een bug