Shitty Tour: wandeling langs bruine cafés en oudste sekscinema

NIEUWE RONDLEIDING LANGS GEKKE, AUTHENTIEKE PLEKKEN START VANDAAG

"Vroeger waren op dit plein voor het Centraal Station wel meer sekscinema's, maar Cinema Royale is de langst overlevende", vertelt Benni. "Nog steeds is de cinema elke dag open van 10 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds. Er is een zaal voor homo's en één voor hetero's. Een ticket kost hier 7 euro, dat is goedkoper dan bij de gemiddelde bioscoop."
Klaas De Scheirder "Vroeger waren op dit plein voor het Centraal Station wel meer sekscinema's, maar Cinema Royale is de langst overlevende", vertelt Benni. "Nog steeds is de cinema elke dag open van 10 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds. Er is een zaal voor homo's en één voor hetero's. Een ticket kost hier 7 euro, dat is goedkoper dan bij de gemiddelde bioscoop."
Een gegidste wandeling die de kathedraal, het MAS en de Meir links laat liggen, maar wel de Chinese buurt, de sekscinema's op het Astridplein en de oudste bruine kroegen van Antwerpen toont. Dat is de Shitty Tour, een initiatief van de online stadsgids Shitty Guide. Vandaag start de eerste van vier rondleidingen. "Sommige bruine kroegen zijn Antwerps erfgoed. Die moeten bewaard blijven." Onze redacteur ging mee op pad.

"Het café 'In de stad Aalst' in de Carnotstraat bestaat al langer dan honderd jaar. Vroeger passeerden hier postkoetsen met post voor de stad Aalst, vandaar de naam. Bijna was het café opgeslokt door de grote Elisabethzaal die hiernaast wordt opgetrokken, maar daar kon de uitbater gelukkig een stokje voor steken." Als twee ervaren stadsgidsen geven Benni Booi (27) en Frederik Van Den Bril (27) toelichting bij een van de oudste kroegen in Antwerpen. Hun allereerste Shitty Tour start vandaag. Die rondleiding wil de gekke, morsige en authentieke plekken van Antwerpen laten zien. De gidsen mikken op geïnteresseerde stadsbewoners, maar vooral op buitenlandse toeristen.

Klaas De Scheirder

Rue de vaseline

"Toeristen die in Antwerpen naar het MAS en de kathedraal komen kijken, kunnen op de tweede dag van het weekend met ons op stap. Dan krijgen ze een heel ander Antwerpen te zien. Minder gepolijst, maar zeker niet minder mooi. De rondleiding start op het Astridplein, daar zijn al heel wat interessante weetjes te vertellen over de Zoo en de buurt rond het station. "Cinema Royale, bijvoorbeeld, is de oudste erotische bioscoop van Antwerpen. De bijnaam van de nabij gelegen Van Schoonhovestraat is trouwens 'rue de vaseline'. Uiteraard een verwijzing naar de levendige gayscene in de stationsbuurt." Maar de Shitty Tour doet ook opmerkelijke culinaire suggesties. "In de Chinese buurt is een restaurant waar de chef eigenhandig zijn noedels bereidt. Hier kunnen we met onze groep een hapje eten, waarna we verdergaan naar het De Coninckplein, een berucht plein met een fascinerende geschiedenis. Maar ook met een Tibetaanse gemeenschap die hier restaurants en karaokebars heeft geopend."


"Het idee van de wandeling is voortgevloeid uit onze Shitty Guide, de website waarop we exotische plekken in Antwerpen aanraden. Net zoals andere reisgidsen hebben we stickers ontworpen, die de horeca-zaken op hun raam kunnen plakken. Recommended by the Shitty Guide staat erop." Dylan Moorthamers (22), de barman van 'In de stad Aalst' is vereerd als hij hoort dat de Shitty Tour langs zijn café passeert. "Ja, het is hier volks en soms een tikkeltje fout. Maar die foute café's moeten blijven bestaan, want ook zij behoren tot het Antwerps erfgoed".


Inschrijven voor de wandeling kan online via de website shitty.guide of via de Facebook-pagina.

Niet ver van de Chinese Wijk vind je de Tibetanen. Samen met Snooker Point en Tibetan Art Café behoort Zomsa tot de uitgaansplekken van de Tibetaanse gemeenschap in Antwerpen. Je eet hier de lekkerste momo's, een Tibetaans deegballetje, gevuld met gehakt. Op de foto: onze redacteur met stadsgids Frederik.
Klaas De Scheirder Niet ver van de Chinese Wijk vind je de Tibetanen. Samen met Snooker Point en Tibetan Art Café behoort Zomsa tot de uitgaansplekken van de Tibetaanse gemeenschap in Antwerpen. Je eet hier de lekkerste momo's, een Tibetaans deegballetje, gevuld met gehakt. Op de foto: onze redacteur met stadsgids Frederik.
Je wandelt er zo voorbij, maar sinds 1955 is dit de verzamelplek voor Antwerpse homo's. Cafe Strange is de oudste homobar van Antwerpen, maar iedereen is hier welkom. Uitbater Armand (84) staat hier nog altijd achter de toog. Het café is open van 5 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts. Altijd ambiance.
Klaas De Scheirder Je wandelt er zo voorbij, maar sinds 1955 is dit de verzamelplek voor Antwerpse homo's. Cafe Strange is de oudste homobar van Antwerpen, maar iedereen is hier welkom. Uitbater Armand (84) staat hier nog altijd achter de toog. Het café is open van 5 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts. Altijd ambiance.
Een van de ouste cafés van de stad. In de 19de eeuw was het een rustplaats voor postkoetsen. De post voor mensen uit Aalst werd hier toen afgeleverd. "Ik ben de vierde generatie van mijn familie die het café openhoudt", zegt barman Dylan Moorthamers. "Mijn grootmoeder nam het over van haar tante. Nog steeds komen hier veel klanten."
Klaas De Scheirder Een van de ouste cafés van de stad. In de 19de eeuw was het een rustplaats voor postkoetsen. De post voor mensen uit Aalst werd hier toen afgeleverd. "Ik ben de vierde generatie van mijn familie die het café openhoudt", zegt barman Dylan Moorthamers. "Mijn grootmoeder nam het over van haar tante. Nog steeds komen hier veel klanten."
"De enorme pagoda is de toegangspoort tot de Chinese wijk van Antwerpen. Dit is trouwens de enige officieel erkende China Town van het land", weet Frederik te vertellen. "Bai Wei is een uitstekend Chinees restaurant en de eigenaar is een zeer sympathieke man. De chef Xing Lin demonstreert tijdens onze wandeling hoe hij zelf noedels maakt."
Klaas De Scheirder "De enorme pagoda is de toegangspoort tot de Chinese wijk van Antwerpen. Dit is trouwens de enige officieel erkende China Town van het land", weet Frederik te vertellen. "Bai Wei is een uitstekend Chinees restaurant en de eigenaar is een zeer sympathieke man. De chef Xing Lin demonstreert tijdens onze wandeling hoe hij zelf noedels maakt."