Schrijver Jeroen Olyslaegers leidt u door museum Mayer van den Bergh

Jeroen Olyslaegers bij een schilderij van Pieter Bruegel, bestaande uit 12 beschilderde ronde medaillons.
Laenen Jeroen Olyslaegers bij een schilderij van Pieter Bruegel, bestaande uit 12 beschilderde ronde medaillons.
Schrijver Jeroen Olyslaegers heeft op zijn vijftigste verjaardag zijn cadeau voor het museum Mayer van den Bergh voorgesteld. Sinds juni vorig jaar is de auteur 'writer in residence' in het museum. Gisteren stelde hij in dat kader zijn luisterwandeling voor.

Olyslaegers biedt de bezoeker een hoogstpersoonlijke inkijk in het museum met een eigenzinnige blik op kunst en geschiedenis. De luisterwandeling is de eerste artistieke ingreep van Olyslaegers in aanloop van het feestjaar 2019. Dan is het 450 jaar geleden dat Pieter Breugel de Oude overleed.

Dulle Griet

Naar aanleiding van deze sterfdatum opent op 5 oktober 2019 een tentoonstelling rond de 'Dulle Griet', het topstuk van het Mayer van den Berghmuseum. "Ik ben als het ware opgegroeid met Breugel. De schilder fascineert mij net zoals de mensen uit zijn tijd gefascineerd waren door hem. Veel van zijn werken kunnen wij vandaag enkel nog begrijpen met onze verbeelding", aldus Olyslaegers, die in het museum volop bezig is aan zijn nieuw boek, dat als werktitel 'Wildevrouw' heeft gekregen.

Salons

De komende tijd zou de auteur ook enkele 'Salons' organiseren waar mensen komen praten over die zestiende eeuw. "Die moeten een ruim publiek aanspreken, dus absoluut niet te academisch maar waar het publiek in gesprek kan gaan met de spreker," besluit Olyslaegers.


Zijn luisteravontuur is gratis te downloaden op de Antwerp museum App.