Scholen misnoegd over verplicht aanmeldingssysteem

De beslissing om Antwerpse scholen volgend jaar te verplichten om het centraal aanmeldingssysteem te gebruiken, wordt niet overal op opplaus onthaald. "Het probleem van schoolkamperen gaat zich nu verplaatsen", zegt de directie van het Xaveriuscollege.

Om een einde te maken aan de jaarlijks terugkerende kamperende ouders aan de schoolpoort, besliste de Vlaamse regering gisteren dat alle scholen met een capaciteitsprobleem - Antwerpen valt daaronder - gebruik moeten maken van een digitale inschrijving. In het basisonderwijs worden de plaatsen verdeeld op basis van voorrang voor kinderen met broers of zussen op de school of kinderen van personeel. Daarna gaan de plaatsen naar de leerlingen die het dichtst bij de school wonen. In het secundair onderwijs speelt die regel van nabijheid niet, en beslist het lot over de felbegeerde inschrijvingen.


Het aanmeldingssysteem bestond in Antwerpen al, maar was niet verplicht. Sommige scholen - populaire secundaire scholen in de rand bijvoorbeeld - sloten zich niet aan omdat zij valse concurrentie vrezen met scholen buiten Antwerpen, waar kinderen nog vrij kunnen worden ingeschreven.


Het verplicht maken van het aanmeldingssysteem vinden de voornoemde scholen dus een slechte zaak. "Omdat ze met het aanmeldingssysteem geen zekerheid hebben, zullen toekomstige leerlingen van buiten de stad niet meer voor onze school kiezen. Gevolg: het probleem van schoolkamperen gaat zich naar buiten de stad verplaatsen", aldus Alex Peeters, directeur van het Xaveriuscollege in Borgerhout. (BJS)