Schepen Van de Velde onder vuur

GROEN WIL GRONDIG ONDERZOEK NAAR BELANGENVERMENGING IN BOUWDOSSIERS

Onder meer over het bouwdossier van de Lins Tower aan de Tunnelplaats stelt Groen zich vragen.
Laenen Onder meer over het bouwdossier van de Lins Tower aan de Tunnelplaats stelt Groen zich vragen.
De partij Groen opent de aanval op schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Gemeenteraadslid Joris Giebens vraagt een grondig extern onderzoek naar mogelijke belangenvermenging in stedenbouwkundige dossiers. Vooral bij de Lins Tower aan de Tunnelplaats stelt de partij zich vragen. Opmerkelijk: de naam van makelaar Optima werd daar inmiddels afgekleefd.

De Lins Tower vormt voor Groen de kapstok om klaarheid te scheppen in de grijze zone die volgens hen is ontstaan tussen politiek, administratie en projectontwikkeling. "Ik stel me vragen bij de verbetenheid waarmee Rob Van de Velde een aantal projecten doorduwt. Voor de Lins Tower had hij lak aan verschillende negatieve adviezen. Die man luistert gewoon niet. Waarom neemt hij geen afstand? Ook in andere dossiers zoals de Tivoli-site in de Markgravewijk, de renovatie van de Handelsbeurs en de herontwikkeling van het Tolhuis smijt Van de Velde zich wel heel fors. Het is de hoogste tijd voor een onderzoek dat in volledige openheid gebeurt."

Rob Van de Velde.
Photo News Rob Van de Velde.

Optima

Pittig detail bij de Lins Tower is de betrokkenheid van Optima. Niet de recent failliet verklaarde bank, wel de vastgoedpoot. Die moet als makelaar de kantoren, appartementen en studentenkamers verkopen. Alleen: de naam Optima zie je nu niet meer op de site. "Ze proberen imagoschade te voorkomen", denkt Giebens. "Optima heeft connecties met projectontwikkelaar Land Invest, dat ook al de slachthuissite voor zijn rekening neemt. De verhalen blijven zich opstapelen. Daarom is transparantie zo belangrijk, zowel in de processen die spelen bij het afleveren van vergunningen als bij de manier waarop de stad beslist over ruimtelijke dossiers."


Van de Velde laat zich niet van de wijs brengen. "Laat die audit maar komen. Ik sta recht in mijn schoenen. Groen verspreidt al jaren verdachtmakingen. En nu ziet die partij de walm van Optima graag vanuit Gent in Antwerpen neerdalen. Daar doe ik niet aan mee. Met vastgoedmakelaar Optima doen wij als stad geen zaken. Het is aan Land Invest om uit te maken of ze verder samenwerken met Optima."


Volgens Van de Velde is het hele dossier van de Lins Tower voldoende gemotiveerd door het stadsbestuur. "Het BIV (Beroepsinstituut van Makelaars) heeft een meldpunt geopend. Resultaat: nul klachten."