Rolstoeltoegankelijkheid checken via app

MICHIEL WIL IN VIJF STEDEN GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS NAGAAN

Michiel Desmet en Anja Daems in de rolstoel aan een tankstation.
Marike Goossens Michiel Desmet en Anja Daems in de rolstoel aan een tankstation.
Michiel Desmet, die sinds anderhalf jaar in een rolstoel zit en regelmatig op onoverkomelijke drempels en onbereikbare toiletten stoot, wil zulke moeilijk bereikbare plekken in vijf steden in kaart brengen met een app. Hij krijgt daarvoor de steun van Radio 2-presentatrice Anja Daems die een dag in de rolstoel doorbacht.

Na een busongeval in Thailand, belandt Michiel Desmet (29) uit Borgerhout in een rolstoel. Een hele verandering voor een jonge gast, maar Michiel blijft niet bij de pakken zitten. Nu, bijna anderhalf jaar later is hij zeer behendig met rolstoel en lanceert hij een app voor rolstoelgebruikers: On Wheels. Maar om de applicatie optimaal te laten werken is hij op zoek naar vrijwilligers, die de rolstoeltoegankelijkheid van handelszaken, café's en restaurants willen opmeten in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Kortrijk. Radio 2 schaarde zich achter de plannen van Michiel en zijn drie kompanen. Zij zullen een hele week mee zoeken naar vrijwilligers. Anja Daems, presentatrice bij Radio 2, trok gisteren samen met Michiel op pad met de rolstoel en ondervond meteen aan den lijve dat het niet overal even vlot doorkomen is. Sinds zijn ongeval in april 2013, heeft Michiel als rolstoelgebruiker een hele weg afgelegd. "In het begin is de wereld zeer bedreigend, maar ik heb gelukkig de draad weer snel opgepikt", vertelt hij. Vrienden die op een tweede of derde verdieping wonen, nodigt hij sindsdien wel liever bij hem thuis of op café uit, maar voor de rest geraakt de twintiger bijna overal. Een grote aanpassing was het feit dat hij als rolstoelgebruiker vaak een beroep moet doen op anderen. Al botst Michiel ook geregeld op problemen waar ook omstaanders niet bij kunnen helpen. Toegankelijke toiletten vinden, blijkt vaak niet makkelijk.

Michiel Desmet in de studio van Radio 2.
Marike Goossens Michiel Desmet in de studio van Radio 2.

Wc op eerste verdiep

"Ik had voor een avondje uit speciaal opgezocht waar ik een rolstoelvriendelijk toilet kon vinden, en dan bleek die wc op de eerste verdieping te zijn en was er geen lift", vertelt Michiel. Dat incident was de directe aanleiding om zelf te starten met een app, waar rolstoelgebruikers snel juiste informatie vinden over de toegankelijkheid van café's, restaurants en winkels. Het opzet is simpel, via de On Wheels app, kunnen rolstoelgebruikers of begeleiders van rolstoelgebruikers in een wip checken of de plaats waar ze heen gaan toegankelijk is met een rolstoel, én waar er in de buurt aangepaste toiletten zijn. En om aan die gegevens te geraken doet Michiel een oproep. "Het is onmogelijk om alle locaties, meer dan 10.000 in vijf verschillende steden, zelf te gaan opmeten", zegt Michiel. Hij zoekt dus vrijwilligers, die zelf met lintmeter op stap willen gaan en de gegevens insturen. "Het kost niet veel tijd, je kan alles ingeven via de smartphone of via een papieren vragenlijst", klinkt het. Als er genoeg gegevens verzameld zijn dan gaat de applicatie online. Wie wil helpen, vindt alle info op www.onwheelsapp.com