Ringland gaat voor groenste festival

FOCUS OP ENERGIEVERBRUIK, MOBILITEIT EN AFVALVERWERKING

Organisator en architect van beroep Jan De Loof.
Foto Klaas De Scheirder Organisator en architect van beroep Jan De Loof.
Het Ringlandfestival in het Nachtegalenpark moet een bijzonder groen evenement worden. De organisatie laat hybride generatoren aanrukken, plaatst zonnepanelen en roept de 20.000 tot 25.000 verwachte deelnemers op om met de fiets te komen. Zelfs de borden van de CurieuzeNeuzen-metingen worden gerecycleerd tot zitbanken.

Burgerbeweging Ringland wil een groene overkapping van de Antwerpse ring en trekt die filosofie resoluut door in haar evenementen. Voor het festival van komende zaterdag ligt de lat hoog. Jan De Loof, architect van beroep, focust op drie domeinen: energieverbruik, mobiliteit en afvalverwerking.


Eerste pijler: energie. Jan De Loof: "Dat is een uitdaging. De stroom voor de springkastelen voor kinderen en de koeling van alle drank halen we uit hybride generatoren. Die werken op batterijen die opgeladen zijn met groene energie. Containers met zonnepanelen en een 'zonneveldje' met panelen ondersteunen dat systeem gedeeltelijk. Voor het piekverbruik op het podium (waar artiesten de hele dag optreden, red.) moeten we (bio)dieselgeneratoren inzetten. De 'battery packs' volstaan daar niet voor."

Mobiliteit

Tweede punt: de mobiliteit. De Loof: "Dat zit goed. Negentig procent van de deelnemers zal te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer komen. We voorzien vlakbij het festival weinig parkeerplaatsen voor auto's, behalve dan voor de artiesten die snel ter plekke moeten geraken of weg moeten. Dat we de fietsparking groter maken dan vorig jaar en goed beveiligen, overtuigt veel mensen."


Derde uitdaging: de afvalproductie. De Loof: "De 100.000 jetons voor eten en drinken en de bekertjes zijn biologisch afbreekbaar. Aan de standhouders, onder meer de foodtrucks, vragen we om zoveel mogelijk te recycleren en weinig afval achter te laten in ons containerparkje. Daar halen we PMD, papier, glas, hout en restafval afzonderlijk op. We proberen het festival zo veel mogelijk aan te kleden met gerecycleerd en tweedehandsmateriaal door bijvoorbeeld zitmeubels en togen van gebruikte houten paletten te maken. En de t-shirts van Ringland zijn van ecologisch katoen."


Een jury van OVAM zal rondlopen op het terrein om de geleverde inspanningen te beoordelen. Na de zomer weten we dan welke evenementen prijzen winnen.

CurieuzeNeuzen

Het Ringlandfestival aan de Middelheimlaan start zaterdag om 14 uur. Naast optredens van bekende artiesten als Stan Van Samang, Stef Kamil Karlens, Tine Embrechts en Slongs Dievanongs wordt het ook uitkijken naar de resultaten van de CurieuzeNeuzen: tweeduizend Antwerpenaren maten in de maand mei de luchtkwaliteit in hun straat.