Record: 30 ton cocaïne onderschept in 2016

Een lading cocaïne die verborgen zat in een uitgeholde blok marmer uit Brazilië.
Foto Kristof Pieters Een lading cocaïne die verborgen zat in een uitgeholde blok marmer uit Brazilië.
De douane heeft vorig jaar in de haven maar liefst 29,8 ton cocaïne in beslag genomen. Een absoluut record. Het betekent dat niet alleen de containertrafiek stijgt, maar ook de drugsmokkel. De douanediensten van de havens van Antwerpen en Rotterdam hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend. Concreet zullen bijvoorbeeld Nederlandse duikers ingezet worden om ook onder water naar drugs te speuren.

Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) en burgemeester Bart De Wever brachten gisteren een bezoek aan de Grensinspectiepost Linkeroever. De douane maakte er de cijfers bekend van drugvangsten in 2016. Vorig jaar is niet minder dan 29,8 ton cocaïne in beslag genomen, terwijl dit in 2014 nog maar 8 ton was. De drugs zijn voornamelijk in containers aangetroffen uit Zuid-Amerika. Het is duidelijk dat de haven van Antwerpen een draaischijf is in de internationale cocaïnehandel. Bovendien nam de douane 244 kg cannabis, 53 kg opiaten, 65 kg synthetische drugs en 3 ton khat in beslag.


Om nog korter op de bal te kunnen spelen, gaan de Nederlandse en Belgische douane intensiever samenwerken. Er zal onder meer worden ingezet op betere uitwisseling van informatie en tips. Concreet zal het duikteam van de Nederlandse douane uit Rotterdam in Antwerpen drugs onder water opsporen.


De Wever reageert tevreden. "Want de drugssmokkel zorgt voor criminaliteit in de stad. Als een deal mislukt, worden huizen met kalashnikovs onder vuur genomen." (PKM)