Proefproject om bouwmateriaal via kanalen te vervoeren

De stad start een proefproject om bouwmateriaal via de binnenvaart te vervoeren. Aan het Asiadok wordt een overslagzone ingericht, waar gelost kan worden.

Waar vroeger de vrachtwagenparking zat, kwam recent een groot stuk grond aan het kanaal vrij. Een ideale plek om de binnenvaart volledig te benutten. "Het Asiadok was een goede plek omdat binnenschepen tot daar geen bruggen of sluizen passeren, wat ook betekent dat de schepen, het bovenliggende wegennet niet storen. Het is dus een win-win voor de beide vervoersmiddelen", vertelt schepen Koen Kennis.

Alternatief

"We hebben een marktoproep gedaan en daar zijn twee bedrijven uit gekomen waar we nu verder mee willen. Eén ervan is Blue Line Logistics. Een bedrijf in bouwmaterialen in Brecht, vlak aan het kanaal. Zij zullen binnenkort de kanalen gebruiken voor de aanvoer van bouwmateriaal. Dat is toch een serieuze rit vanuit de Kempen uitgespaard."


De stad wil het project op de voet volgen. "Eén van de voorwaarden is dat we inzicht krijgen in het hele circuit, van de snelheid van de leveringen, tot de financiën. We willen zien of het een werkbaar alternatief is ten opzichte van het transport met de vrachtwagen. Ook het bedrijf zelf heeft mee een studiebureau onder de arm genomen om dit project te ondersteunen. Het vergt wel een stevige inspanning vanuit de bouwonderneming, de logistieke sector en de binnenvaart."


Aan het Asiadok is in principe plaats voor vier firma's. "We hebben nu één firma waarmee we in zee gaan en nog een andere firma waar we nog mee rond tafel gaan zitten." (NBA)