Politie lost zeven moordzaken op in 2018

DNA-staal verraadt dader 26 jaar na feiten

Verdachte Fernando C. toont tijdens de reconstructie hoe hij Leo Van Rentergem in Deurne (59) om het leven bracht.
RV Verdachte Fernando C. toont tijdens de reconstructie hoe hij Leo Van Rentergem in Deurne (59) om het leven bracht.
Het voorbije jaar heeft de moordbrigade van de federale politie zeven nieuwe moordzaken in de provincie Antwerpen onderzocht. Zes daarvan raakten opgelost. Ook één oude zaak, een moord uit 1992, werd dankzij een DNA-staal opgehelderd.

De federale gerechtelijke politie (FGP) begint zijn jaarverslag met de vaststelling dat het op papier 550 medewerkers heeft, maar dat er in de praktijk maar 389 speurders actief zijn. Het personeelstekort groeit jaar na jaar aan. 

Amper tips

De internationale drugstrafiek blijft het belangrijkste actieterrein voor FGP.  Aan de drugshandel zijn ook andere fenomenen, zoals aanslagen met granaten, gelinkt. De moordbrigade van FGP heeft vorig jaar veel energie gestopt in het onderzoeken van het geweld in de drugsmaffia. De uitkomst ervan is bijzonder mager. Van de meer dan vijftig aanslagen op woningen of auto’s van drugsverdachten zijn slechts enkele dossiers opgehelderd.  Zelfs de speciale uitzending van het tv-opsporingsprogramma Faroek leverde nauwelijks tips op. In het drugsmilieu zwijgt iedereen, ook de slachtoffers. 

Buiten het drugsgeweld kreeg de moordbrigade 7 nieuwe onderzoeken in de provincie Antwerpen toebedeeld. De moordbrigade van FGP assisteert de lokale politiekorpsen bij verdachte overlijdens. Vorig jaar stapten speurders van FGP samen met laboranten van de technische politie en met de wetsdokter af op 93 verdachte overlijdens in de provincie Antwerpen. Slechts in zeven gevallen waren indicaties dat het slachtoffer was omgebracht door een onbekende dader. 

Dit jaar waren er moorden in Deurne (2), Olen, Stabroek, Antwerpen (2) en in Mechelen. De meest opgemerkte moord was die op Christine Lenaerts (45). Zij werkte als verpleegster in de gevangenis van Antwerpen en ving thuis een ontsnapte gevangene Ashley V.D.  op. Dat werd haar fataal. Ashley V.D. en haar vriend Marco L. hebben bekentenissen afgelegd.

Van die zeven moorden in 2018 zijn er zes opgelost. Alleen de moord van 5 oktober 2018 is nog niet opgelost. Toen werd het lijk van een Franse drugscrimineel aan de Sloepenweg in Antwerpen in een uitgebrande auto gevonden. In die zaak is nog geen verdachte opgepakt.

Ariane Mazijn

Een ander opmerkelijk moorddossier is de cold case van Ariane Mazijn. De jonge vrouw (30) werd in 1992 gewurgd in haar Antwerps appartement. De 54-jarige Stephaan D.L. uit Deurne bekende 26 jaar later dat hij de dader was.  De ruitenwasser liep tegen de lamp toen zijn DNA na een inbraak in 2015 werd toegevoegd aan de databank van veroordeelden. Het DNA werd vergeleken met sporen in onopgeloste moordzaken en dat zorgde voor de ontknoping in het moorddossier Mazijn
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.