Plein Publiek verovert 't stad

HIPPE EVENEMENTENLOCATIE IN GEEN TIJD UITGEGROEID TOT 'PLACE TO BE'

Organisatoren Nelson Donck, Yves Schillekens en Thomas Wijnen in het café waar ze een volkse sfeer voor de buurt willen creëren.
Foto Klaas De Scheirder Organisatoren Nelson Donck, Yves Schillekens en Thomas Wijnen in het café waar ze een volkse sfeer voor de buurt willen creëren.
Plein Publiek heeft zijn naam niet gestolen. De nieuwste evenementenlocatie heeft zich in recordtijd als de 'place to be' weten te manifesteren en zit steeds afgeladen vol. Vroeger werden de voormalige Fierensblokken weinig gesmaakt. De oude sociale blokken wachten nog op een definitieve invulling, maar ondertussen profiteert heel Antwerpen van de hippe plek.

Deze week opende op de hoek van de Nationalestraat en de Van Craesbeeckstraat nog een pop-upwinkel. Hiermee raken de voormalige Fierensblokken stilaan compleet gevuld. Wat in oktober startte met de stille opening van Café Congé, is ondertussen uitgegroeid tot een bruisende plek.


Het trio achter de omwenteling blikt voorzichtig tevreden terug. "Wij zijn het gewoon om van niets, iets te maken. Dat doen we al sinds we zestien jaar zijn en dat doen we hier nu ook. Als we in iets goed zijn, dan is het dat wel. We willen ook iets brengen dat er nog niet is en dat lijkt goed te lukken", vertelt Thomas Wijnen.


Met het café, het restaurant, de pop-ups, de zaterdagse marktjes en de kunstenaarsateliers willen ze voor elk wat wils brengen. "Met het café willen we toch iets apart brengen. Een volkse sfeer voor de buurt en ook heerlijke drankjes. We willen de foodhype vertalen naar de drankjes. Bij ons geen standaard koffie of thee, wij bieden 'slowdrinks' aan. De mensen zullen iets langer moeten wachten, maar ze krijgen er wel echt kwaliteit voor in de plaats." En die kwaliteit trekken ze door naar het restaurant: geen uitgebreide kaart, wel verschillende kwaliteitsgerechten.


"We willen de cultuur van het natafelen weer in het leven roepen. Mensen moeten bij ons lekker kunnen komen eten en drinken, maar na een tijdje gaan de tafels ook letterlijk aan de kant om te kunnen dansen."

Luk Roobroeck

Meegaan met seizoen

Op het middenplein van de Fierensblokken is een glazen serre opgetrokken. Als de deur opengaat, kan je de open keuken al ruiken. En over twee weken zal Plein Publiek er alweer helemaal anders uitzien.


"We gaan mee met het seizoen. De serre is daar ideaal voor. We wilden ook het zicht op de blokken niet wegnemen, vandaar dat we voor een glazen constructie gekozen hebben en die zal per seizoen anders ingekleed worden. Ook het menu, de dranken en de programmatie zullen afgestemd worden op de winter."


"Maar verwacht geen standaard kerstdorp. Jozef en Maria zullen met baby Jezus op de rug achter de bar staan", vertelt Nelson Donck. De organisatoren willen nog niet te veel kwijt over de winter, maar één ding staat wel vast: het zal sneeuwen in de blokken.


"We willen iets terugdoen voor de buurt. Daarom organiseren we voor de Sint-Andrieswijk deze zaterdag een sinterklaasfeest en op 1 januari zal er een nieuwjaarsdrink zijn."


Keith Baert, een van de grote voorstanders van het behoud van de Fierensblokken, is heel tevreden.


"Wij zijn heel blij met de invulling. We zeggen al een jaar dat er veel potentieel is en dat er meer mogelijkheden zijn dan het gewoon af te breken en krijgen ook gelijk. We staan nu ook in nauw contact met AG Vespa. Inspraak vragen we niet, maar we worden wel op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen."

Voorjaar

De eerste werken aan de Fierensblokken zouden in het voorjaar al van start gaan, maar de stad bekijkt hoe de tijdelijke opstelling zo lang mogelijk kan blijven bestaan.


Meer info via www.pleinpubliek.be