Piryns (Groen): "Nieuw politiegebouw duur en banaal"

Het nieuwe mastergebouw voor de politie, het geweld tegen agenten en de aanvoer van tonnen drugs in de haven: het thema veiligheid domineerde de debatten op de eerste gemeenteraad in het Bernarduscentrum. Filip Dewinter (Vl. Belang) kondigde aan dat hij een klacht indient tegen de Facebookgroep 'All Cops Are Bastards' (ACAB).

De oppositie is niet blij met het nieuwe politiehoofdkwartier op de site Post X in Berchem. Freya Piryns (Groen) noemt het gebouw niet de beloofde 'landmark'. "Voor een project dat vijf keer zoveel kost als het MAS (ruim 290 miljoen, red.), is dit banaal."


Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wees op de staat van het huidige politiecentrum Oudaan. "Het is niet meer geschikt voor een moderne politieorganisatie."


De gemeenteraad keurde de huurovereenkomst tussen de projectontwikkelaar en de stad goed.


Filip Dewinter beticht er extreem links van om agressie tegen de politie op te poken. Hij verwees naar de recente incidenten in Borgerhout. "En we moeten vaststellen dat raadsleden Wouter Van Besien (Groen) en Peter Mertens (PVDA) goede vriendjes zijn met linkse oproerkraaiers zoals het Anti-Fascistisch Front."

Felle reactie

Het lokte een felle reactie van Van Besien uit. "Ik zal het honderd keer zeggen: geen enkele politieman mag worden aangevallen. Maar laat ons ook niet veralgemenen en gemeenschappen blijven stigmatiseren."


De Wever veroordeelde geweld van links én rechts. "Ik tolereer niet dat men na elk incident zegt dat de politie liegt."


Over de 'war on drugs' bestreed de burgemeester de stelling van Dewinter dat de stad enkel de takken snoeit en de wortels niet aanpakt.


"We hebben al veel successen geboekt tegen de drugsgerelateerde overlast en criminaliteit. Het klopt dat we een 'aantrekkelijke' haven hebben. We doen onze job: we hebben ministers naar hier gehaald, maar we zijn een speldenknop in een wereldwijd toneel."

Wat met Van de Velde?

Als het van Bart De Wever afhangt, mag schepen Rob Van de Velde (N-VA) de rit in het college uitdoen. Nochtans had die voor de zomer gezegd dat hij uitkeek naar een job in de privé.


"Maar het is aan hem om te beslissen wanneer hij vertrekt. Wat er ook gebeurt, de schepen wordt niet vervangen", besloot De Wever. (NBA/PHT)