Open Vld:"Geen tijdelijke asfalt meer, ineens herstellen"

In de Bataviastraat gingen de nieuwe klinkers eraan.
Foto RV In de Bataviastraat gingen de nieuwe klinkers eraan.
Een net betegelde straat die opnieuw opengegooid wordt voor nutswerken en dan weer dichtgaat met asfalt, het is een doorn in het oog van menig Antwerpenaar. Open Vld wil dat elke straat die opengaat onmiddellijk door een aannemer hersteld wordt.

Het is een pijnlijk zicht in de Bataviastraat. Twee jaar zat de buurt onder het stof en het zand. Samen met de nieuwe tramlijn kregen de bewoners ook nieuwe straten. Enkele maanden konden ze van de betegeling genieten tot een nutsbedrijf er de drilboor inzette en de boel met zwarte asfalt weer toegooide. Open Vld pleit nu voor een betere samenwerking tussen nutsbedrijven en aannemers. "Een nutsbedrijf zou nog voor ze de straat openen een aannemer onder de arm moeten hebben om de straat onmiddellijk definitief te herstellen. Die tijdelijke oplossingen zijn vaak niet zo tijdelijk en daarbij is het ook weggegooid geld en tijd, want die asfalt moet dan ook nog weer opengebroken worden. Wij willen dat mee in het districtsakkoord schrijven", zegt Christophe Wuijts.


Districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) snapt de frustratie en erkent dat het beter zou moeten. "Vroeger deden nutsbedrijven het gewoon zelf, maar was dat eigenlijk van slechte kwaliteit. Nu moeten ze de stad verwittigen en wordt er een professionele aannemer voor ingehuurd. Die doen dat naast hun reguliere jobs en als er wat plekken zijn die ze tegelijk kunnen doen. Daarom dat het soms even tijd kost. Nu gaan in 2019 wel alle nutsbedrijven in één bedrijf terechtkomen. We hopen dus dat die communicatie rond straatwerken ook verbetert en meer op elkaar zal worden afgestemd, en dat er ook minder dergelijke ingrepen zullen zijn. Maar als er bijvoorbeeld een rioollek is, ga je altijd moeten inbreken, nieuwe straat of niet."


(NBA)