Ook tieners tot 18 eten voor 1 euro

SOCIALE RESTAURANTS WILLEN MEER GEZINNEN AANTREKKEN

Klanten aan tafel in sociaal restaurant De 7 Schaken.
Foto Klaas De Scheirder Klanten aan tafel in sociaal restaurant De 7 Schaken.
De sociale buurtrestaurants De 7 Schaken en Bakboord openen vanaf september ook 's avonds. Ze gaan bovendien hun interieur aanpassen om meer kansarme gezinnen aan te spreken. Voortaan mogen ook kinderen tot achttien jaar er voor 1 euro eten. Professor emeritus en armoede-expert Jan Vranken reageert kritisch: "Het ontbreekt de stad niet aan goede bedoelingen, wel aan een samenhangend armoedebeleid".

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) sloeg zich woensdag op Twitter op de borst voor het stijgend succes van de 1 euro maaltijden in Vlaanderen. "In drie maanden meer dan 10.000 gezonde maaltijden van 1 euro gegeven aan kindjes in armoede. Voor het 'middenveld' een 'overbodig' initiatief."


Die tweet is nog niet koud of Antwerpen, de stad waar na Leuven het meeste 1 euro maaltijden worden uitgedeeld, pakt uit met een uitbreiding van het systeem. "In onze vijf sociale restaurants deelden we in 2014 nog maar 3.576 van die 1 euro maaltijden uit, vorig jaar waren dat er al 6.726", zegt een overtuigde schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).


"We willen het systeem nog uitbreiden. Gezinnen met kinderen kunnen overdag geen gebruik maken van de buurtrestaurants omdat de kinderen dan in de opvang of op school zitten. Naast De Foyer en Kom.EET zullen daarom ook De 7 Schaken en Bakboord een avondopening krijgen tussen 17 en 19 uur. Daarnaast willen we de maximumleeftijd voor kinderen die van een 1 euro maaltijd kunnen genieten verhogen van twaalf tot achttien jaar. Nu betalen ouders voor die oudere kinderen nog 3 euro voor een maaltijd".

's Avonds anders

Duchateau wil gezinnen via het OCMW uitnodigen en ze warm maken voor de buurtrestaurants. "Nu lokken de restaurants vooral ouderen. Die blijven natuurlijk welkom. Wel gaan er in de buurtrestaurants aanpassingen gebeuren tijdens de avondopeningen: andere placemats, extra tafelspelletjes, verjaardagsverrassingen. Het personeel krijgt andere kledij en een opleiding 'kinderen op restaurant'. Al deze maatregelen moeten de drempelvrees verder wegnemen."


Via een campagne wil Duchateau ook promotie maken voor de vegetarische maaltijd in de buurtrestaurants en de mogelijkheid om eten af te halen.


"1 euro maaltijden zijn een flankerende maatregel, maar wel één die van belang is", benadrukt Duchateau. "De strijd tegen overgewicht en ontwikkelingsproblemen bij kinderen (lichamelijk en intellectueel), begint bij goede voeding. Wie in armoede wordt geboren, heeft twee à drie keer meer kans op overgewicht. De bestrijding van de kinderarmoede is ons speerpunt om de cirkel doorbreken. We besteden 4,5 miljoen euro per jaar aan kinderarmoede Ter vergelijking: in 2012 lag dat bedrag op 2,5 miljoen. We richten zeventien Huizen van het Kind op voor hulpverlening aan gezinnen en helpen ouders om hun kinderen zo snel mogelijk naar de kleuterklas te sturen."


De aanpassingen aan de restaurants worden in september doorgevoerd.