Ontsnappen uit kamer in één uur

ANTWERP CLUE START NIEUW SOORT SPEL: EERSTE 'ESCAPE ROOM' IN STAD

Zaakvoerder Brook Waters kruipt even in de rol van detective John Monroe.
Foto KDS Zaakvoerder Brook Waters kruipt even in de rol van detective John Monroe.
Privédetective John Monroe is vermoord. Jij wordt met je vrienden of collega's opgesloten in zijn kantoor en krijgt 60 minuten om bewijzen te verzamelen, het moordmysterie ontrafelen en je zo tijdig een weg uit het gesloten kantoor te puzzelen. Dit is geen nieuwe thriller van Agatha Christie, wel een van de vier verhaallijnen die je kan spelen bij Antwerp Clue aan de Godefriduskaai, de eerste 'escape room' (of 'ontsnappingskamer') in de stad.

Het opzet van een escape room is even eenvoudig als geniaal. Je bent echt een uur lang opgesloten in een kamer, met minimum twee en maximum zes spelers. Daar moet je dan een weg naar buiten vinden. In de kamer zijn tal van objecten, codes, hints en puzzels verborgen, die je kunnen helpen. Enkel wie slim genoeg is om al de raadsels op te lossen, vindt zijn weg naar buiten. "Het leuke is dat je als team moet samenwerken om eruit te komen. Je mag je gsm niet gebruiken. Enkel je ogen, oren, handen en hersens", zegt uitbater Brook Waters, die het concept in Antwerpen lanceert. "Wie ondanks de redelijk ruime kamers last krijgt van claustrofobie, kan de rode 'paniekknop' indrukken, om voor het einde van het spel de kamer te verlaten."

Koortsachtig zoeken

Wij testten het verhaal rond John Monroe al eens uit met slechts twee spelers. Zonder al te veel van de raadsels prijs te geven: zelfs de minst fervente puzzelaar of kwisser, zit in dit spannende spel binnen de kortste keren koortsachtig naar aanwijzingen te zoeken. Het kantoor van de detective zit vol knappe details en de raadsels en verstopte aanwijzingen zijn heel afwisselend. Dat de klok op een grote flatscreen ongenadig wegtikt, draagt bij tot de spanning. Via die flatscreen krijg je van de operatoren, die je de hele tijd gadeslaan met bewegende camera's, ook tips om de raadsels sneller op te lossen. Wij kwamen, ondanks heel wat tips, luttele seconden tekort. Maar het is zeker te doen voor teams van vier of zes spelers. Het spel is niet eng, maar wel bedoeld voor spelers ouder dan 16.


Naast het moordmysterie rond privédetective John Monroe, zijn er nog drie andere verhaallijnen. Er is ook een compleet uitgeruste kinderkamer, waar je enkele verdwenen kinderen moet terugvinden. In januari komen daar nog twee kamers bij: een dievenkamer waar je een Antwerpse diamantroof moet oplossen, en het labo van de verdwenen Roemeense geneticus Lev Pasted. In die laatste moet je een geheim bloedserum terugvinden en de verdwijning van de professor oplossen, opnieuw binnen het uur.

Concurrentie

Antwerp Clue opende afgelopen zaterdag de deuren in de Godefriduskaai 28. Het is niet de eerste ontsnappingskamer in ons land, maar wel in de stad. "In Ieper heb je met The Longest Hour ook al een escape room. Maar reken maar dat er nog concurrentie aankomt," zegt Brook Waters. "Ik kreeg het idee door een ontsnappingsspel in Barcelona te spelen. In zowat alle Europese topbestemmingen heb je al escape rooms. In Hongarije, waar het immens populair is, zijn er zelfs al meer dan 100. Je ziet het ook aan onze eerste inschrijvingen: dit weekend ontvangen we mensen uit Luxemburg, Scandinavië en zelfs Panama. Ontsnappingskamers hebben fans over de hele wereld." Op 2 januari start met Out Of The Box de eerste Antwerpse concurrent van Antwerp Clue, ook al op het Eilandje.