Ga naar de mobiele website
^ Top

Offerfeest zorgt voor twee startdagen in onderwijs

SCHEPEN MARINOWER HOUDT VAST AAN 1 SEPTEMBER VOOR STEDELIJK NET

Foto Klaas De Scheirder
Het katholiek onderwijs wil het schooljaar 2017-2018 pas laten beginnen op 4 september omdat 1 september de eerste schooldag samenvalt met het Offerfeest. Onder meer op Stella Maris en het Scheppersinstituut duurt de zomervakantie dit jaar iets langer. Minister Crevits wil scholen de vrije keuze laten maar Claude Marinower houdt voor het stedelijk Onderwijs in Antwerpen vast aan 1 september.

Het katholiek onderwijs heeft aan onderwijsminister Crevits gevraagd of het schooljaar volgend jaar niet officieel op 4 september kan starten, omdat 1 september samenvalt met het Offerfeest en moslimleerlingen dan mogen thuisblijven. In sommige scholen, zoals Stella Maris in Borgerhout, gaat het om 90 procent van de leerlingen.


"We zorgen op 1 september wel voor opvang voor de leerlingen en een zinvolle activiteit voor de leerkrachten", zegt directeur Dimitri Meurrens. Bovendien valt 1 september dit jaar op een vrijdag. Hilde Crevits wijst erop dat scholen zelf kunnen kiezen, door bijvoorbeeld op 1 september een pedagogische studiedag in te lassen.


Het Scheppersinstituut, met vestigingen in Deurne en Antwerpen, grijpt die kans alvast.


"Het heeft geen zin om het schooljaar te starten met maar een derde van onze 640 leerlingen in de schoolbanken", zegt directeur Ann Paeschuyzen. "Tweederde heeft immers een moslimachtergrond en het wettelijk recht om het Offerfeest thuis met familie te vieren. Ik vaar niet graag uit als twee derde van de passagiers nog op de kade staan. Ik vind trouwens dat moslims het recht hebben om het Offerfeest op de dag zelf te vieren. Wij vieren ook niet graag kerstavond op 25 december, toch?"

Pedagogische studiedag

De leerlingen mogen dan wel thuisblijven, voor de leerkrachten van het Scheppersinstituut start het schooljaar wel op 1 september. "We houden dan een pedagogische studiedag over leerthema's. Veel mensen vergeten dit wel eens, maar de meeste leerkrachten zijn voor 1 september al twee weken terug aan het werk om het schooljaar voor te bereiden".


Directeur Brigitte Colassin van Het PiusX college in Wilrijk vindt het een goed idee om later te starten.


"De eerste schooldag is een heel belangrijke dag voor alle leerlingen", zegt Brigitte Colassin. "Ze leren de klas en de leerkrachten kennen, er worden heel wat afspraken gemaakt enzovoort. Zelfs als er maar 2 of 3 leerlingen die dag moeten missen door het Offerfeest, vind ik dat we voor hen moeten overwegen om op 4 september te starten. Uitstel omdat 1 september op een vrijdag valt, vind ik evenwel geen goed idee. Ook het plan om er meteen een facultatieve vrije dag voor de leerkrachten van te maken, daar gaan wij niet op in".


Claude Marinower, Antwerps schepen van Onderwijs, wil de start van het schooljaar in de stedelijke scholen niét uitstellen: "Het is beter om op 1 september te starten, zo is het altijd geweest. Dat schept duidelijkheid voor de kinderen én de ouders. Eén richtdatum waar iedereen naar uitkijkt. Er zullen scholen zijn waar er mogelijk heel wat leerlingen thuisblijven voor het Offerfeest, zij kunnen dan een aangepast programma aanbieden. In andere scholen is er helemaal géén probleem". Marinower stelt vast dat er geen overkoepelend overleg is geweest tussen de verschillende netten. "Maar ik ga niet zeggen hoe ze het in het gemeenschaps- of katholiek onderwijs moeten doen".


Opvallend, de Moslimexecutive, het vertegenwoordigend orgaan voor moslims in ons land, is geen vragende partij voor het uitstellen van de eerste schooldag. "Leerlingen kunnen een dag verlof krijgen, maar als de ouders het belangrijk vinden om hun kinderen naar school te sturen, kan dat evengoed", klinkt het daar. "Wij verwachten geen problemen".Meld een bug