Nieuwe video toont moment van dodelijke schietpartij in Antwerpen: twee verdachten aangehouden

Twee Turkse jongeren zijn gisteren om 14.30 uur  in de Brederodestraat onder vuur genomen door een Koerdische man. Eén jongeman (28) die eerst hersendood was verklaard, is gisteravond in het ziekenhuis overleden. Twee anderen raakten zwaargewond. Volgens getuigen schoot de Koerdische man de jongeren koelbloedig neer. Hij keerde even zijn rug en vuurde dan nog verschillende keren op de jongemannen die geveld op de grond lagen. Gisteren kon de politie twee verdachten, een 60-jarige man en zijn zoon (32), arresteren. Ook een derde verdachte werd opgepakt, de partner van de zoon. Zij werd vandaag weer vrijgelaten na verhoor. De twee anderen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter.
rv

“Bleef schieten”

Het schietincident gebeurde om 14.30 uur op het moment dat veel Turkse mensen inkopen doen, een gokje wagen in de gokkantoren of langs de kapper gaan in de Brederodestraat. Veel bewakingscamera’s hebben het schietincident vastgelegd. De politie nam de beelden in beslag.

Op de beelden is te zien hoe de schutter de straat oversteekt en op de twee neven Ozan en Emre S. toeloopt. Hij schiet verschillende keren op hen, draait zich om en wil weggaan. Een tweede man, de zoon van de schutter, slaat dan met een stok op de gevelde slachtoffers.

Vervolgens komt een man uit een pizzazaak gelopen om de slachtoffers te helpen. De schutter blijft staan, lost een schot in de richting van de helper die wegvlucht. Dan schiet de man nog verschillende keren op de neven Emre en Ozan S. 

Antonissen

De slachtoffers werden met zware verwondingen overgebracht naar het UZ Antwerpen. Politie en parket meldden aanvankelijk dat het 28-jarige slachtoffer overleden was, en later dat hij hersendood was. Gisteravond kwam het nieuws dat hij in het ziekenhuis overleden was. De andere twee slachtoffers van de schietpartij, een 21-jarige en een 26-jarige, raakten zwaargewond. 

In de uren na de schietpartij werd het ook onrustig aan het ziekenhuis, waar familieleden en vrienden van de slachtoffers samenkwamen. De politie was ook daar massaal aanwezig.

De Roeck

Waarom de Koerdische man de twee Turkse jongeren op straat onder vuur nam, is niet duidelijk. Vrijdagavond zou er al een incident zijn geweest aan het café van de Koerd. Of er een politiek motief is, zoals bij de rellen met aanhangers van Koerden-leider Ocalan eind 2017, kunnen politie of parket voorlopig niet zeggen.

De politie kon na afloop twee verdachten,  een 60-jarige man en zijn 32-jarige zoon, arresteren en een wapen in beslag nemen. Vandaag werd nog een derde verdachte opgepakt. Het zou gaan om de partner van de zoon die gisteren al werd opgepakt. De verdachte wordt vandaag nog samen met de twee anderen ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Een van de Koerdische mannen die onmiddellijk na de feiten werd gearresteerd, is volgens de buurt geen onbekende voor het gerecht. Hij werd in 2012 al veroordeeld voor overlast en voor slagen en verwondingen aan zijn buurman.

Burgemeester Bart De Wever die op de Meir de schitterende stoet ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar bijwoonde, reageerde kort na de feiten.

“Ik ben geschokt door de gebeurtenissen in de Brederodestraat. Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek om de precieze omstandigheden na te gaan. Ondertussen moeten de rust en openbare orde voor alle Antwerpenaren bewaard worden. Daarom volgen onze veiligheidsdiensten, en in het bijzonder de bemiddelingsteams, de situatie nauwgezet op.”

De Roeck
HLN
HLN
De Roeck24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Hopelijk word dit weer niet bedekt met de mantel der liefde. Belgische nationaliteit afpakken, en een trap onder hun kl.... en terug naar hun land van herkomst. Kans verkeken. We kunnen dat gespuis hier missen. Hopelijk krijgen de echte belgen nu een beetje haar op hun tanden, en houden ze dergelijke voorvallen in het achterhoofd bij de verkiezingen in mei.

 • Jan Delafontaine

  Dat zal een zware straf met uitstel worden voor de dader.

 • Roger Geens

  Justitie is niet veraf en Antwerpen heeft D.W. als burgemeester ,alles is onder controle .Men mag nooit wanhopen .

 • Jan Van Vlaanderen

  heel het zootje uitzetten

 • Ronald Van Ee

  Blijkbaar is de strenge wapen wet hier in België niet van toepassing voor vreemdelingen en criminelen! En hoeven ze geen schrik te hebben van de brave Belgische burgers waar ze vroeger wel eens een tweeloop onder hun neus zouden geduwd konden krijgen die de burgers tegen de schouw of boven de deur hadden hangen en de criminelen minder scheutig waren om zomaar een huis binnen te stappen! Nu kan je als burger best de deur nog open houden terwijl ze je eigendom buiten dragen .