Nieuwe versmarkt opent in Lange Leemstraat: “Bij ons geen ingevlogen aardbeien in de winter”

De Spar in de Lange Leemstraat heeft plaats gemaakt voor een nieuwe biowinkel: Be O, een afkorting voor Be Organic ofwel ‘wees Bio’. Na geslaagde winkels in Gent en Nevele willen bezielers Henri Vercruysse en Philippe Woitrin nu ook de rest van Vlaanderen veroveren.
Henri en medewerkster Karen Obberger tonen graag hoe mooi hun biogroenten zijn
Klaas De Scheirder Henri en medewerkster Karen Obberger tonen graag hoe mooi hun biogroenten zijn
Be O probeert door tussenstations uit te schakelen de prijs laag te houden
Klaas De Scheirder Be O probeert door tussenstations uit te schakelen de prijs laag te houden

“We zijn geen supermarkt, we zijn een versmarkt”, zegt Henri overtuigd. “Je vindt hier geen tandpasta  en we verkopen geen negen soorten bio-spaghetti maar slechts één soort. Doordat we ons assortiment beperken tot een dikke 300 biologische en seizoensgebonden basisproducten en een zeer efficiënte, korte keten hebben uitgebouwd, kunnen we de prijzen tot 20 procent lager houden dan de bio-supermarkten. We kopen zoveel mogelijk rechtstreeks aan bij de boer, zonder verpakking.”

De noten, zaden en kruiden kan je zelf in een zakje scheppen
Klaas De Scheirder De noten, zaden en kruiden kan je zelf in een zakje scheppen

Reis door Azië

Eigenlijk werkte Henri in de postproductie in de filmwereld, maar op reis doorheen Azië begon het hem te dagen dat hij iets wilde doen aan onze manier van consumeren. Dankzij zijn zakenpartner Philippe Woitrin leerde Henri de Marché des Tanneurs kennen, een biologische versmarkt in Brussel. “Ik zei hem, als je ooit zoiets wil beginnen, spring ik mee op de kar”, zegt Henri. De ervaring van Philippe in de biologische voedingssector kwam ook erg van pas. “In de jaren negentig heb ik het natuurvoedingsbedrijf Lima gekocht, gesticht door de Gevaerts uit Sint-Martens-Latem. Zo heb ik heel veel goede contacten opgedaan met leveranciers en boeren”, zegt Philippe.

De Be O versmarkt werkt volgens de seizoenen. “Hier ga je in de winter geen ingevlogen aardbeien vinden en in de zomer geen avocado’s”, zegt Henri. “Want we kopen zoveel mogelijk lokaal of Europees en avocado’s worden in Europa enkel in de winter gekweekt. We kopen zoveel mogelijk lokaal, maar niet uitsluitend. Het enige product wat niet uit Europa komt zijn onze bananen, die komen per schip”.

De Be O versmarkt is open in de Lange Leemstraat 252 van woensdag tot en met zondag. Telkens van 10u tot 18u30, zondag tot 16u.

Shoppen bij Be O is een beetje zoals winkelen op de markt
Klaas De Scheirder Shoppen bij Be O is een beetje zoals winkelen op de markt1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mark Boeie

    Een belgische "turks supermarkt"