Nieuwe verkeerscomputer maakt zes kruispunten in Antwerpen veiliger

ANP XTRA
Dankzij een nieuwe verkeerscomputer krijgen zes Antwerpse kruispunten de komende weken een nieuwe lichtenregeling. Twee kruispunten zijn zogenaamde zwarte punten. De verkeerssituatie wordt er conflictvrijer en ook de doorstroming gaat er verbeteren.

De zes kruispunten bevinden zich alle in het zuiden van de stad. Het gaat om de Desguinlei met de Generaal Lemanstraat, de Generaal Lemanstraat met de Doornelei, de Gerard Le Grellelaan met de Eglantierlaan en de oprit van de A12, de Gerard Le Grellelaan met de uitrit van de R1 in Berchem, de Desguinlei met de Karel Oomsstraat en de Gerard Le Grellelaan met de Vogelzanglaan.

De ‘zwarte kruispunten’ die worden aangepakt zijn dat van de Desguinlei met de Karel Oomsstraat en dat van de Gerard Le Grellelaan met de Vogelzanglaan. Het eerste wordt door de nieuwe regeling volledig conflictvrij, het tweede slechts gedeeltelijk, aangezien de bypass naar de Beukenlaan en de oprit van de A12 wel blijven bestaan. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zou de filevorming er anders te groot worden. Om de bypass te beveiligen, worden er wel oranje knipperlichten geplaatst, om bestuurders extra alert te maken voor het kruisende fietsverkeer.

Opmerkelijk: het systeem van de nieuwe verkeerscomputer gaat uit van lichtenregelingen die meer inspelen op de concrete vraag naargelang de drukte. Fietsers en voetgangers zullen op enkele kruispunten voortaan een drukknop moeten gebruiken om groen te krijgen. AWV verdedigt de maatregel door te stellen dat als het dan effectief groen wordt, de zwakkere weggebruikers veilig en conflictvrij kunnen oversteken.

De nieuwe lichtenregeling wordt uitgerold van 19 tot 29 maart en zal af en toe voor hinder zorgen. Aan elk kruispunt zal de ingebruikname één dag duren. Er wordt dan tijdelijk overgeschakeld op oranje knipperlichten en soms kan er een rijstrook worden ingenomen.

De nieuwe Verkeerslichtencoördinatiecomputer zou tegen 2022 in totaal 373 verkeerslichteninstallaties in en rond Antwerpen moeten aansturen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.