Nieuwe trams rijden vanaf 2019

Een simulatiebeeld van de tram over het Mechelseplein.
De Lijn Een simulatiebeeld van de tram over het Mechelseplein.

De Lijn wil af van haar oude trams in Antwerpen, Gent en aan de kust en plaatst een bestelling van 146 nieuwe trams bij de Spaanse constructeur CAF. In Antwerpen zullen 66 gloednieuwe trams de oude PCC-stellen vervangen vanaf het najaar van 2019. Die PCC-trams dateren vaak nog uit de jaren 60 en zijn versleten, ondanks dat ze gereviseerd werden.


De nieuwe lagevloertrams zijn 31,4 meter lang, dat is even lang als een Hermelijntram of een korte Albatrostram. Ze bieden comfortabel plaats aan ongeveer 180 reizigers. De totale bestelling bestaat uit zeven schijven voor alles samen 146 trams: 66 voor Antwerpen, achttien voor Gent en de rest voor de kust.


De bestelling kon pas geplaatst worden nadat de Raad van State het licht op groen zette. Concurrent Bombardier had immers beroep aangetekend tegen de gunning. Nadat de Raad van State vorig najaar de eerste gunning aan CAF had vernietigd, herbevestigde de raad van bestuur van De Lijn op 13 juni de gunning na een aanvullende motivering. De lagere kosten voor de CAF-trams gaven daarbij de doorslag. (DILA)