Nationale Bank geklasseerd als verwaarloosd gebouw

EIGENAAR RISKEERT VERLOEDERINGSTAKS TE MOETEN BETALEN

De Nationale Bank op de Britse Lei.
Laenen De Nationale Bank op de Britse Lei.
De voormalige Nationale Bank op de Britse Lei staat nu officieel op de Vlaamse inventaris voor leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes. Het statische pand kwam in 2014 in private handen na een openbare verkoop, maar er gebeurde nog niets in het gebouw. De eigenaar riskeert vanaf 2020 een verloederingstaks te moeten betalen.

Een sterrenhotel, flats en luxelofts, winkelruimtes tot een hub voor een IT-denktank: tal van pistes zijn er al opgedoken om het voormalige bijgebouw van de Nationale Bank op de Antwerpse Britse Lei, dat vroeger op het briefje van honderd Belgische frank stond, nieuw leven in te blazen. De Nationale Bank deed haar Antwerpse gebouw van de hand omdat de activiteitsgraad te sterk daalde om het grote gebouw economisch verantwoord te blijven gebruiken.

Projectontwikkelaar Eddy Leemans (links) tijdens de openbare verkoop van de Nationale Bank in 2014. Hij kocht het gebouw voor 7.025.000 euro.
Klaas De Scheirder Projectontwikkelaar Eddy Leemans (links) tijdens de openbare verkoop van de Nationale Bank in 2014. Hij kocht het gebouw voor 7.025.000 euro.

Plannen

De openbare verkoophamer besliste in 2014 dat het pand voor 7.025.000 euro naar de bekende Antwerpse projectontwikkelaar Eddy Leemans en zijn 'Group' L ging. Maar van zijn plannen kwam tot dusver nog niets in huis. In het verleden trok het Antwerpse stadsbestuur al een paar keer aan de alarmbel.


Nu is er aan Vlaanderen een signaal gegeven vanuit Antwerpen en is het gebouw uit 1879 officieel opgenomen op de Vlaamse inventaris voor leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes. Daardoor riskeert Leemans verloederingstaks te moeten betalen. "Dit is nu éénmaal de manier waarop het werkt", reageert schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). "En heel terecht. Zeker in dit dossier."


Van de Velde trekt al die jaren al zonder succes mee aan een concrete invulling. "Als stad zijn we meewerkende partij, maar als een ontwikkelaar op al die tijd niet in staat is om iets concreet te realiseren, staat hij terecht op die lijst. Vaak is een stadsbestuur bij zo'n gebouw een belemmerende partij, maar hier is dat zeker niet het geval. Er moet zo snel mogelijk een invulling komen. Dat gebouw is één van de neuzen van onze stad."

Pas in 2020

Doordat het pand op de Vlaamse inventaris staat, is de procedure opgestart voor het betalen van 'verloederingstaksen' of de heffing op de leegstand en verwaarlozing van bedrijfsgebouwen. De opbrengsten van de heffing komen terecht in het Vernieuwingsfonds. Dat fonds geeft financiële steun aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen. Hoeveel Leemans concreet riskeert te moeten betalen, daar heeft het Antwerpse stadsbestuur nog geen concreet zicht op. Alleszins kan ten vroegste in 2020 een vergoeding geëist worden. De stad Antwerpen zal daarop later ook nog opcentiemen aanrekenen.


De bewonersvereniging Theaterbuurt vzw reageert dubbel. "Enerzijds juichen we toe dat dit systeem bestaat. Het is te hopen dat er nu eens iets in het dossier gaat bewegen", reageert voorzitter Filip Deckers. "Maar langs de andere kant is het erg dat het zo ver is moeten komen. We hebben dit leegstandscenario van in het begin gevreesd. Het wordt tijd dat de eigenaar zijn toekomstplannen bekend maakt."


Eddy Leemans zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.