Nachtwinkeluitbaters protesteren tegen belasting

De uitbaters van de nachtwinkels houden papieren vast waarop staat 'Je suis imago verlagend'.
Klaas De Scheirder De uitbaters van de nachtwinkels houden papieren vast waarop staat 'Je suis imago verlagend'.
Eigenaars van nachtwinkels, videotheken en shisha-bars hebben gisteren actie gevoerd op de Grote Markt. Ze protesteren tegen de bijkomende tax die ze sinds dit jaar moeten betalen.

Wie een nachtwinkel opent, moet daarvoor een startbelasting van 6.000 euro betalen. Per jaar komt daar 1.500 euro bij, ook voor bestaande zaken. De stad wil zo komaf maken met 'imagoverlagende zaken'.


Dat is niet naar de zin van enkele nachtwinkeluitbaters. Murad Godhi, uitbater van de oudste nachtwinkel in Berchem, heeft daarom een protestactie georganiseerd op de Grote Markt. "Ik weiger deze taks te betalen, het is een beledigende maatregel. De stad scheert alle zaken over dezelfde kam, zonder onderscheid te maken tussen de winkels die wel of geen overlast veroorzaken."


De protestactie werd gesteund door Benjamin Booi en Bram Van Bree van Shitty Guide. In november organiseerden zij een benefietactie ten voordele van de nachtwinkels. 220 mensen hebben hun petitie ondertekend, die Booi en Van Bree aan de bevoegde schepen Koen Kennis willen overhandigen.


Kennis, schepen van Middenstand, wil de lijst met sectoren herzien. "Er staan inderdaad geen afzonderlijke winkels op de lijst. Het gaat om een aantal sectoren, die al langer overlast veroorzaken. De kosten die de stad maakt om de overlast aan te pakken, verhalen wij met de taks terug op die sector. Antwerpen is zeker niet de enige stad die deze maatregel doorvoert."


(PJBA)