Na alle heisa: nieuwe klacht tegen tienerpooier Moreno, N-VA noemt aanpak van Justitie “verwerpelijk”

De veroordeelde rapper Moreno trok deze zomer naar Ibiza om samen met zijn vriend Soufiane Eddyani een videoclip op te nemen.
rv De veroordeelde rapper Moreno trok deze zomer naar Ibiza om samen met zijn vriend Soufiane Eddyani een videoclip op te nemen.
Er is opnieuw een klacht ingediend tegen de veroordeelde tienerpooier Bilal A., beter bekend als de Antwerpse rapper Moreno.  De klacht wordt onderzocht door het parket in Gent. “Ik bevestig de klacht maar kan verder geen informatie geven”, zegt parketwoordvoerster Ann Schoonjans. N-VA laakt de lakse houding van Justitie.

Moreno is de rapper die in 2016 werd veroordeeld tot zes jaar cel wegens het seksueel uitbuiten van een 15-jarig meisje. Zijn vriend, rapper Soufiane Eddyani droeg zijn jongste nummer “Amigo” aan hem op. 

Alles wijst erop dat de nieuwe klacht tegen Moreno verband houdt met de verklaring van een weggelopen meisje uit een jeugdinstelling. Zij beweert dat twee minderjarige vriendinnen uit de instelling afgelopen zomer bij Moreno logeerden. De veroordeelde tienerpooier zat toen zelf ondergedoken in een appartement in Antwerpen. Hij hield zich schuil omdat hij geseind stond na schending van de voorwaarden van zijn elektronisch toezicht.  

Verder onderzoek

Verder onderzoek moet uitwijzen of de beweringen van het meisje kloppen. Rapper Moreno is zelf nog niet ondervraagd over de nieuwe klacht. 

Rapper Moreno werd in november 2018 opnieuw ingerekend toen de politie hem in het Antwerpse stadscentrum samen met zijn vriend Soufiane Eddyani zag rondrijden. Moreno belandde enkele weken in de cel. Een maand geleden liet de strafuitvoeringsrechtbank hem opnieuw met een elektronische enkelband vrij. De procureur verzette zich tegen die vrijlating en wierp op dat er een nieuwe klacht was. Dat was voor de strafuitvoeringsrechtbank geen reden om hem in de gevangenis te houden. 

N-VA kritisch voor Geens

“De manier waarop Justitie met de tienerpooier is omgegaan is verwerpelijk”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. Volgens N-VA - sinds kort oppositiepartij - faalt het beleid van minister Koen Geens (CD&V). “Hoe kan je uitleggen dat een tienerpooier, veroordeeld tot zes jaar cel, amper in de gevangenis gezeten heeft?”, aldus De Wit.

“De magistratuur is onafhankelijk. Ik moet mij als minister niet systematisch verantwoorden voor de beslissingen van die magistratuur”, zo reageerde minister Geens in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens hem heeft de Antwerpse magistratuur “op het eerste gezicht een vrij correct parcours gelopen” in dit dossier. Verder wil de CD&V-minister zich niet uitspreken over de beslissing van het gerecht.

Wetgeving 

Tegelijk roept Geens N-VA op om zijn plannen te steunen om de straffen bij recidive opnieuw op te trekken tot twee derde van de straf in plaats van een derde. Die een derde is een gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof (dat een oude wet uit 1888 afschafte die bepaalde dat recidivisten minstens twee derde van hun straf moesten uitzitten). 

Minister Geens wijst erop dat de ministerraad vorig jaar een ontwerp goedkeurde met daarin de herinvoering van de twee derde voor recidivisten. “Ik hoop dat N-VA ons steunt bij het herinstellen van die twee derde”, aldus Geens. Een eerder voorstel van Geens om alle straffen op de helft te brengen, haalde het niet.

De Wit laat via Twitter verstaan dat N-VA wil meewerken om de wetgeving op de vervroegde invrijheidstelling strenger te maken. “Dat spreekt voor zich. Onze wetsvoorstellen daartoe liggen al heel lang klaar in het parlement”, klinkt het.
112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Dierckx

  Laat daar nu juist het probleem liggen...iedere Belg draagt verantwoordelijkheid voor zijn daden, met uitzondering van politici en justitie...het is altijd iets of iemand anders die verkeerd handelde...letters en teksten zijn belangrijker dan feiten en als men daar dan nog een interpretatie of perceptie op loslaat, dan is alle zin voor realiteit verdwenen...

 • louis melis

  Justitie is een klucht in België, daarom dienen de rechters jaarlijks streng geëvalueerd te worden om de wereldvreemde en onbekwame sujets eruit te gooien. Rechters worden nu nooit geëvalueerd. Waarom andere werknemers wel en rechters niet?

 • Peter Janssen

  Waarom heeft nva dan zelf NIKS gedaan 4,5 jaar? Nu komen melken dat het beleid laks is terwijl zijzelf de laksheid nog een graadje erger gemaakt hebben, hypocrieten. Zwíjgen moet nva nu! En rechters dienen opnieuw RECHT te gaan studeren want ze bakken er NIKS van, pure schande, dat oeverloze gepamper van misdadig crapuul!

 • Yvo Verherstraeten

  Had er eerder iets aan gedaan beste NVA in plaats van alles op zijn beloop gelaten te hebben.

 • Ivan Versele

  Mr Alex Van Meirvenne, jij slaat de nagel op de kop, justitie en politiek zijn gescheiden machten, geen enkele partij mag en kan hier spreken over zeggenschap, dus al dat getoeter van NVA en of andere partijen doet hier niks ter zake.