N-VA zoekt spitsen voor kieslijst

DISTRICTSVOORZITTERS MOGELIJK OPGEROEPEN TER VERSTERKING

Bart De Wever blijft superpopulair, maar dat kan niet gezegd worden van partij- en stadsgenoten Liesbeth Homans en Koen Kennis die in 2012 op plaats 2 en 3 stonden.
Wannes Nimmegeers Bart De Wever blijft superpopulair, maar dat kan niet gezegd worden van partij- en stadsgenoten Liesbeth Homans en Koen Kennis die in 2012 op plaats 2 en 3 stonden.
De Antwerpse N-VA werkt volop aan haar kieslijst voor 2018. Met enkele 'geblesseerde' topspitsen dreigt de ploeg rond Bart De Wever verzwakt aan de aftrap te verschijnen. Mogelijk worden er districtsvoorzitters ter versterking opgeroepen.

Niet de CD&V van uitdager Kris Peeters maar wel de uitstekende score van Groen in de meest recente peilingen baart de N-VA zorgen. Volgens de september-poll van Gazet van Antwerpen zou Groen 16,3% winst boeken in Antwerpen en met 24,2% van de stemmen nek aan nek komen met N-VA die zou stranden op 26,1%, een verlies van 11%. "Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen, maar binnen de partij wordt wel rekening gehouden met een verlies van 8% tot net onder de 30%", aldus een hooggeplaatste N-VA-insider. Gevolg van die achteruitgang is dat de koek kleiner wordt en de plaatsen op de kieslijst duurder.

Annick De Ridder

Bart De Wever blijft, zelfs in de 'pessimistische' peiling, wél superpopulair. 40 procent van de Antwerpenaars ziet hem het liefst opnieuw de sjerp omgorden. Eerste achtervolger Kris Peeters (CD&V) komt met 15 procent net aan zijn enkels. De rest van de top 5 invullen wordt moeilijker voor N-VA. In de top drie moet er wettelijk gezien minstens 1 vrouw. "Homans, in 2012 nog de nummer twee, lijkt veel pluimen verloren na haar verhuis naar het Vlaamse niveau en een tipsy toespraak op de Nacht van de Televisiesterren", aldus een hooggeplaatste insider. "Nabilla Ait Daoud spreekt dan wel de moslimkiezers aan, als schepen woog ze te licht. Parlementslid Annick De Ridder, die een heel goede band heeft met De Wever, zou wel eens met de tweede plek aan de haal kunnen gaan."

Cumulkoning

Koen Kennis, vorige keer op nummer drie, wordt gewaardeerd als schepen maar de kiezer is ook zijn status van cumulkoning vast nog niet vergeten. En dan is er nog het aangekondigde vertrek van stemmenkanon en schepen Rob Van de Velde en de moeilijke positie van de populaire Ludo Van Campenhout. In 2012 haalde hij meer stemmen dan Homans vanop plaats vier, maar hij moest zijn mandaat van sportschepen neerleggen in zijn gevecht tegen de drankduivel. Als hij van Bart De Wever nog een kans krijgt, zal het in elk geval zijn laatste zijn. Het kan natuurlijk zijn dat de N-VA plots met een wit konijn op de proppen komt, om de top vijf te vervolledigen, maar daar zijn nog geen aanwijzingen voor.

Links kartel of niet?

De kans lijkt wél heel reëel dat er vers bloed komt uit de Antwerpse districten, schrijft De Morgen. De partij is tevreden over het werk van districtsvoorzitters zoals Kristof Bossuyt (Wilrijk), Luc Bungeneers (Merksem) en Koen Palinckx (Ekeren). "Ze hebben ervaring en kunnen de sprong wagen", bevestigt een goedgeplaatste bron. Officieel moeten we vooral nog geduld oefenen, toch zeker tot na de kiescongressen van Groen en sp.a volgende week. Vermoedelijk pas nadat links bekend maakt of ze in kartel naar de verkiezingen trekt of niet, zal de N-VA tonen welke wapens ze zelf in stelling brengt.