Ga naar de mobiele website
^ Top

Muizen in hoofdrol op Theaterplein

DIEREN VLUCHTEN VOOR WERKEN LEIEN STAD GRIJPT IN MET GIF

Een bordje op een boom waarschuwt voor vergif tegen knaagdieren op het Theaterplein.
Foto's Dirk Laenen Een bordje op een boom waarschuwt voor vergif tegen knaagdieren op het Theaterplein.
Het Theaterplein kampt met een muizenplaag. De beestjes zijn hoogstwaarschijnlijk op de vlucht voor de graafwerken op de Leien en hebben een nieuwe thuis gevonden in de groene zone van het plein. Het stadsbestuur helpt de horeca met knaagdierenvergif.

Geen dikke ratten, maar kleine en vliegensvlugge muisjes. Die zie je meer en meer als je op de terrassen van de horecazaken op het Theaterplein zit. Vooral aan de kant waar de groene zone geïnstalleerd is. "Tussen dat hoge gras zitten ze goed weggestopt", zegt een zaakvoerder van één van de restaurants op het plein. "Tot voor een paar weken kwamen ze vooral 's avonds langslopen, maar nu ook overdag. Ze zitten niet binnen, maar het is wel erg vervelend voor onze klanten."

Muizenseizoen

Ondanks dat handelaars eigenlijk een eigen bestrijdingsplan voor ongedierte moeten hebben, springt het stadsbestuur in deze kwestie wel bij. De knaagdieren zijn hoogstwaarschijnlijk op de vlucht door de graafwerken op de Leien. "Normaal onderneemt de stad niks bij problemen met muizen", legt Liesbet Brzyk uit, woordvoerster van schepen voor Dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Maar in dit geval hebben we beslist de handelaars te helpen. De muizen worden inderdaad opgejaagd door de werken en gaan rondlopen. Maar het is bijvoorbeeld ook muizenseizoen. De verhoogde aanwezigheid van de knaagdiertjes heeft waarschijnlijk met meer oorzaken dan alleen de werken te maken."

Katten en honden

Sommigen bezoekers en eigenaars van horecazaken maken zich wel zorgen over het gif dat nu her en der op het plein verspreid ligt. "Er lopen katten tussen dat gras, er komen honden hun plasje maken en in het weekend spelen er veel kinderen." Maar de stad sust. "Het gif zit in speciale T-buizen. Dat zijn buizen met een hoek. De muisjes moeten er echt al in kruipen om van het gif te eten. En door de hoek in de buis kunnen er geen andere dieren met hun pootjes bij. Bovendien is al het gif vastgemaakt aan lantaarnpalen of vuilnisbakken. Het product is zelf ook in de buizen vastgemaakt, zodat het er niet kan uitvallen."


Wekelijks stuurt de stad controleurs op pad om de situatie in te schatten. Hoe lang de muizen het Theaterplein nog zullen bezoeken, is moeilijk in te schatten. "En nee, het plein ligt binnenkort niet vol dode muizen. De muizen die van het gif eten, sterven in hun nest."Meld een bug