Moslimkoepel gestraft met zaalverbod

NADAT STAD MISLEID WERD OVER LEZING RADICALE PREDIKER

De omstreden prediker Ali Houri.
Foto Patrick Lefelon De omstreden prediker Ali Houri.
Twee jaar lang mag VOEM, een koepelorganisatie van een twintigtal moslimverenigingen, geen zaal meer huren van de stad Antwerpen. Het huurverbod komt er nadat VOEM een zaal Den Tir in Hoboken gebruikte voor lezingen van een radicale moslimprediker. Schepen Fons Duchateau liet het huurverbod gisteren per deurwaarder betekenen.

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had haar partijgenoot schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau maandag in een lastig parket door haar aanval op de radicale moslimprediker Ali Houri. Hij hield een lezing in het stadhuis van Genk. "Religieuze gekken zaaien haat, zetten de bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe", tweette zij.

Vals voorwendsel

Wat bleek enkele uren later? Ook het Antwerpse stadsbestuur zet de deuren open voor prediker Ali Houri. Hij heeft sinds begin september al acht lezingen gegeven in zaal Den Tir op het Kiel. De zaal wordt verhuurd met toelating van het stadsbestuur.


Schepen Duchateau schoot dinsdagmiddag uit zijn sloffen. "De aanvraag voor die lezingenreeks is onder een vals voorwendsel gebeurd. Volgens de organisator ging het om een lessenreeks over de Arabische geschiedenis. Als ik de affiche bekijk gaat het vooral over hoe de profeet Mohamed in zijn tijd omging met mensen en situaties waar moslims ook vandaag mee geconfronteerd worden. Voor mij gaat het duidelijk om een lezing met vooral een religieuze, en niet een geschiedkundige inslag. Zo'n religieuze bijeenkomst is verboden in de 440 zalen van het stadsbestuur. VOEM heeft het reglement overtreden en mag daarom twee jaar lang geen zalen meer huren."

"Paniekvoetbal"

Het Vlaams Belang reageerde smalend op de "paniekvoetbal van schepen Duchâteau." De partij had vorig jaar al geprotesteerd toen prediker Ali Houri gastspreker was op de Moslim Expo in Antwerpen.


VOEM reageerde gisteren rustig op de heisa. VOEM staat voor Vereniging voor de Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims en overkoepelt een twintigtal moslimverenigingen in Antwerpen. Het zaalverbod van Duchateau is begrijpelijk, zegt voorzitter Youssef Souisi van VOEM. "De schepen is geschrokken en neemt uit voorzorg een drastische maatregel", zegt Youssef Souisi. "Als hij ons de kans geeft om de zaak toe te lichten, zal hij begrijpen dat het om een misverstand gaat. Deze lezingen zijn geen religieuze bijeenkomst. Religie heeft te maken met rituelen en die mogen enkel in de moskee worden uitgevoerd. In Mechelen hebben wij op de Grote Markt een Iftar-maaltijd bij het einde van de ramadan georganiseerd. Was dat dan ook een religieuze bijeenkomst?"


De organisator van de lezingenreeks in Den Tir is Kaoutar Zaitouni. Zij kan door omstandigheden pas vandaag reageren. De lezingen van Ali Houri zijn maar een onderdeel van een lessentraject van 2 jaar over de essentie van de islam.


Youssef Souisi: "Ik betwijfel dat Kaoutar het eens is met de radicale standpunten van Ali Houri. Zij heeft deze zomer een Iftar voor 250 moslims en sympathisaten georganiseerd in de kerk van Borgerhout. Haar initiatief haalde zelfs de voorpagina van het parochieblad Kerk & Leven."