Monumentale vogel aan Red Star Line

Johan Creten en schepen Philip Heylen bij het bronzen beeld 'Pliny's Sorrow'.
Foto De Scheirder Johan Creten en schepen Philip Heylen bij het bronzen beeld 'Pliny's Sorrow'.

Nu de Rijnkaai-Noord is heraangelegd, komt een mooi beeld op het plein tegenover het Red Star Line museum perfect tot zijn recht. Precies op de plek waar de landverhuizers destijds inscheepten naar Amerika. De stad liet haar oog vallen op 'Pliny's Sorrow' van de Truiense kunstenaar Johan Creten (52), die woont en werkt in Parijs.


Het indrukwekkende bronzen beeld van 4,5 meter en 1.820 kilo stond sinds vorig jaar in het Middelheimmuseum. Creten had toen de monumentale vogel - op het eerste gezicht een adelaar, bij nader inzien een aalscholver - gemaakt voor zijn overzichtsexpo 'De Storm'. Antwerpen kocht het werk en ging in op het advies van de commissie 'Beeld in de Stad' om het duidelijker zichtbaar te maken. Een meerpaal dient als sokkel. Wie de vogel ziet, zal er wel enkele betekenissen in zien: van de moed van een individu dat zich opmaakt voor een lange reis, tot een kwetsbaar wezen dat bedroefd is om wat het achterlaat.


Johan Creten werkt al 30 jaar aan een groot oeuvre van beeldhouwwerken in keramiek en brons. Hij was de eerste levende Belgische kunstenaar die een solopresentatie kreeg in de Renaissancezalen van het Louvre in Parijs. (PHT)