Microkredieten meteen succes

STARTERS DIE GEEN LENING KRIJGEN BIJ KLASSIEKE BANKEN WEL WELKOM BIJ MICROSTART

Francine Carron bij de opening van microStart.
Klaas De Scheirder Francine Carron bij de opening van microStart.
64 jonge ondernemers en starters tekenden onmiddellijk voor een lening bij microStart toen deze kredietverstrekker zijn filiaal opende. Een groot succes. "Wij staan dan ook niet huiverig tegenover risicovolle ondernemingen", zegt Francine Carron.

Bij microleningen denken mensen vaak aan ontwikkelingslanden en ondernemers zonder toegang tot de kapitaalmarkt, maar ook in ons land is het voor veel starters moeilijk om een lening los te krijgen. Het kantoor van microStart in de Dambruggestraat wil ondernemers die buiten het klassieke banksysteem vallen, wél ondersteunen en begeleiden bij het opstarten of verder uitbouwen van hun zaak. Het bedrijf is grotendeels in handen van BNP Paribas Fortis, maar haalt ook 29 procent van zijn middelen van het Europees Sociaal Fonds. Het Antwerpse filiaal is het vierde in ons land, na Brussel, Gent en Luik. Nog voor de opening vonden 65 Antwerpse ondernemers de weg naar de kredietverlener.

Jan Vos en Marieke Smets leenden 10.000 euro om hun speciaalzaak op te starten.
Klaas De Scheirder Jan Vos en Marieke Smets leenden 10.000 euro om hun speciaalzaak op te starten.

Gemotiveerd

Een van die ondernemers is Demba M'bengue (29), die 4 jaar geleden uit Senegal emigreerde en deze maand startte met zijn Touba shop in de Sint-Elisabethstraat. "Ik verkoop Afrikaanse voedingswaren en decoratieve producten." Bij de gewone banken ving Demba bot. "Als ze nog maar 'Afrikaanse producten' hoorden, werd ik telkens wandelen gestuurd. Ze zien een investering in een Afrikaanse winkel als een groot risico. Bij microStart geloofden ze wel in mijn project omdat ze zagen dat ik heel gemotiveerd was om er onmiddellijk mee te starten. Ze vroegen me geen onrealistisch hoge waarborgen en werken snel. Binnen één week was de lening beklonken."


Francine Carron, manager van het Antwerpse microStart-filiaal: "Banken koppelen vaak strenge eisen aan een kredietvraag. Zo moet de aanvrager een vaste job hebben. Leefloners en uitkeringsgerechtigden vallen dus uit de boot. Verder staan wij niet huiverachtig tegenover 'risicovolle' ondernemingen als horecazaken, nachtwinkels of koeriersdiensten. Ook kijken we niet enkel naar het businessplan maar ook naar de motivatie en de omgeving van de aanvrager."


Ook Jan Vos (30) en Marieke Smets (27) van de gloednieuwe natuur- en aquariumwinkel Nada in de Lange Koepoortstraat leenden 10.000 euro bij microStart. Geld lenen bij een gewone bank was niet makkelijk. "Omdat er weinig winkels zijn die hetzelfde doen als wij en ze het risico niet konden inschatten, wilden banken ons niet zomaar geld ontlenen. Mede dankzij het duwtje in de rug van microStart hebben we uiteindelijk ook een 'gewoon' krediet bij Fintro los gekregen."


Ondernemers kunnen bij microStart maximaal 15.000 euro lenen, terug te betalen over 4 jaar. Het is met een intrestvoet van 8.95% wel duurder dan een gewone banklening. "Vergelijk deze intrestvoet niet met de historisch lage hypothecaire rentevoeten", nuanceert Francine Carron. "Een microkrediet is een professioneel krediet. En daarvoor rekent de markt hogere tarieven aan. Vergeet niet dat wij grotere risico's nemen en ons soepeler opstellen qua waarborg en terugbetaling."

Demba M'Bengue in zijn Afrikaanse shop. Hij kreeg een lening bij microSmart.
Klaas De Scheirder Demba M'Bengue in zijn Afrikaanse shop. Hij kreeg een lening bij microSmart.