Maak een 'toilet-selfie' tegen darmkanker

Foto Laenen

In Shopping Stadsfeestzaal kon je zaterdag middenin de centrale hal een selfie van jezelf maken op een openbaar toilet. De actie was een initiatief van de vzw Stop Darmkanker, die met de campagne #saveyourselfie wil sensibiliseren rond de eenvoudige opsporing van darmkanker. Met één eenvoudige test van de apotheker kan je thuis, op je toilet, uitzoeken of je een verhoogd risico hebt.


In Vlaanderen sterven er elke dag vijf mensen aan darmkanker. Maar wat nog steeds weinig mensen weten is dat de ziekte al in een hele vroege fase op te sporen én te behandelen is. Met de vzw Stop Darmkanker wil maag- en darmspecialist Luc Colemont die boodschap uitdragen. In Shopping Stadsfeestzaal gaf hij mensen zaterdag de hele dag tekst en uitleg over de opsporing van darmkanker.


Wie dat wilde, kon van zichzelf een selfie maken op een toilet. Acht BV's deden dat bij de lancering van de campagne ook al. Onder hen: Tom Waes en Goedele Liekens. Door de foto te posten op sociale media, moet darmkanker meer bespreekbaar worden en zo leren mensen dat de ziekte gemakkelijk kan worden opgespoord. "Want kennis delen kan levens redden", zegt Luc Colemont. (VSH)