Ludo Smits stopt met Red & Blue

ZAKENPARTNER NEEMT BEKENDSTE HOMODISCOTHEEK VAN BELGIË OVER

Nourdin Ben S. neemt de zaak over van Ludo Smits. Die wil nu meer van het leven gaan genieten met zijn man Johan Sips (r.).
Laenen Nourdin Ben S. neemt de zaak over van Ludo Smits. Die wil nu meer van het leven gaan genieten met zijn man Johan Sips (r.).
Na 19 jaar laat Ludo Smits (63) zijn Red & Blue achter. Hiermee stapt hij volledig uit de horecawereld. "Ik ben niet meer mee", klinkt het. Zakenpartner Nourdin Ben S. neemt de bekende homodiscotheek over.

Ludo Smits is ondertussen 63 jaar en is getrouwd met zijn grote liefde Johan Sips. Hij startte in 1997 de eerste en ook grootste homodiscotheek van ons land. Hij richtte ook homocafé het Hessenhuis en studio 54 op en stond mee aan de voet van wat nu belangenvereniging Cavaria heet.


"Als je het zo allemaal opnoemt, ben ik ook wel fier, ja. Zowel de Red & Blue als het Hessenhuis bestaan nog altijd, ik heb mijn stempel dus wel gedrukt", vertelt Smits. In 1993 opende hij het eerste homocafé - in een gebouw van de stad nota bene - buiten de Van Schoonhovenstraat, waar toen alle homo-etablissementen waren verzameld.

Uit de oude doos: een foto van de opening in 1997, toen het lintje werd 'doorgeknipt' met een cirkelzaag.
Laenen Uit de oude doos: een foto van de opening in 1997, toen het lintje werd 'doorgeknipt' met een cirkelzaag.

Japanse keizer

"Overdag waren we de cafetaria voor de bomma's hun taart en koffie maar 's avonds veranderde dat compleet. Zelfs de keizer van Japan heeft bij ons koffie gedronken tijdens Culturele hoofdstad '93, niet wetende dat het een homocafé was, uiteraard", lacht Smits hartelijk. "Geweldig als ik daar nu op terugkijk. Niet iedereen was altijd opgezet met homo-etablissementen maar de stad Antwerpen heeft ons altijd gesteund."


Toen hij besefte dat er na sluitingstijd van zijn café niet veel meer voor homo's overbleef, startte hij met de Red & Blue in een oude fabriek voor scheepsmotoren. Oude elementen zijn nog steeds zichtbaar, zoals de bakstenen schouw en het houten dak, verstevigd uiteraard om onder andere een ijzeren kooi te dragen voor dansers. "In 1997 zijn we hier begonnen, feestelijk geopend door een dragqueen die het lintje met een cirkelzaag 'doorknipte'. In die tijd mocht alles wel wat extravaganter zijn. Veel dragqueens, feestelijke outfits, verschillende attributen. Dat is nu wel veranderd, iedereen ziet er hetzelfde uit; bloot bovenlijf en jeans, dat is het. Het is ook allemaal donkerder en meer gericht op seks. Een beetje jammer dat dat speelse er wat uit is."

Dansen in een kooi: niets is te gek voor de Red & Blue.
Laenen Dansen in een kooi: niets is te gek voor de Red & Blue.

Chippendales

Jani Kazaltzis stond er op de planken, net zoals een onbekende Natalia en een beginnende Veerle Baetens tot zelfs his purple highness Prince. "Hij moest optreden in het Sportpaleis en met Paul Ambach is hij uiteindelijk hier beland. Hij was wel geïnteresseerd in onze lichttechnieken. Ik heb hem alles getoond en dan is hij zelf aan de slag gegaan als lichtjockey, tot 5 uur 's ochtends heeft Prince hier de lichten bediend."


Maar er waren er ook die niet wilden komen, zoals de Chippendales. "Ze kwamen optreden in België en wij hadden hen geboekt, alles was betaald, we hadden een full house. Maar toen ze aankwamen en zagen dat het een homodiscotheek was, weigerden ze op te treden en zijn ze terug vertrokken. Toen moest ik op het podium het publiek inlichten, dat was één van de moeilijkste momenten, vond ik."

"Duurbetaald lawaai"

Dat de Red & Blue er nog staat, is op zich al bijna een wonder. "Dag op dag 18 jaar geleden hebben ze geprobeerd het kot hier in brand te steken. Drie weken achter elkaar zijn er molotov-cocktails binnengegooid. We hebben nooit geweten wie of wat. Was het gewoon vandalisme of waren het homo-haters? Geen idee. Ik heb een goede engelbewaarder in ieder geval."


Smits kan een boek vullen met wat er in de Red & Blue gebeurd is maar met spijt vertrekken, enkel dát is moeilijk te aanvaarden. "De muziek van nu is voor mij duurbetaald lawaai, en ook de jongerentaal begrijp ik gewoon niet meer. Ik ben ook blij dat ik het nu kan doorgeven aan mijn zakenpartner die het goed zal voortzetten en dat ik de rust kan opzoeken."


Vandaag doet de nieuwe eigenaar zijn plannen voor de discotheek uit de doeken.