Loodzware buis belandt op dokwerker

TWEEDE DAG OP RIJ DODELIJK ARBEIDSONGEVAL IN HAVEN

In de Muisbroeklaan aan de Zuidnatie belandde Paul onder een buis van 1 ton. Hulp kon niet meer baten.
Marc De Roeck In de Muisbroeklaan aan de Zuidnatie belandde Paul onder een buis van 1 ton. Hulp kon niet meer baten.
Voor de tweede dag op een rij is er een dodelijke arbeidsongeval gebeurd in de Antwerpse haven. De 53-jarige Paul Lathouwers uit Ekeren kwam vrijdagmiddag om het leven bij het lossen van stalen buizen op de terminal van Zuidnatie aan het Churchilldok. Hij laat een vrouw en twee volwassen kinderen na.

Het ongeval gebeurde kort na de middag aan de Muisbroeklaan aan het Churchilldok. Paul Lathouwers hielp bij het lossen van stalen buizen die per trein worden aangevoerd. De buizen worden op de kaai gestockeerd om later in een schip te worden overgeladen. Een heftruck stond naast de wagon.


"Paul maakte de spanbanden los waarmee de buizen op de wagon worden samengehouden", vertelt BTB-vakbondssecretaris Perry De Lathouwer. "Hij was die spanbanden aan het verzamelen toen ineens een buis loskwam en op Paul belandde. Zo'n buis weegt meer dan een ton. Paul kon niet meer gered worden."


De ambulanciers slaagden er wel in om Paul vanonder de stalen buis te bevrijden, maar dat mocht niet baten. Hij overleed ter plaatse.

Voorzichtig

De collega's en de familie van Paul werden door slachtofferhulp ingelicht over het drama. "Paul was minstens 15 jaar als dokwerker aan de slag", vertelt zijn zus Zus Brigitte Lathouwers. "Hij was altijd zo voorzichtig, want hij besefte goed dat zijn job risico's inhield. Omwille van zijn leeftijd kon hij aanspraak maken op een minder gevaarlijke job, maar dat aanbod sloeg hij af. Hij verkoos met zijn vaste collega's te blijven werken. Op dat punt was hij een dokwerker in hart en nieren. Kameraadschap boven alles. Voor zijn collega's die het ongeluk voor hun ogen zagen gebeuren, moet dit verschrikkelijk zijn. Deze dood past helemaal niet bij Paul. Hij was zo'n levenslustige, sportieve man. Hij was lid van atletiekclub Break uit Ekeren en ging veel joggen. Hij was veel bezig met zijn voeding en zijn conditie. Verschrikkelijk dat hij zo aan zijn einde komt."

Turbulente week

Arbeidsauditeur Pieter Wyckaert moest zijn inspecteurs van de dienst Welzijn op het Werk gisteren voor de derde dag op rij uitsturen naar een rampsite. Woensdag was er de zware brand bij Umicore, zonder slachtoffers. Donderdag deed zich een zware ontploffing voor bij Indaver met één dodelijk slachtoffer en vrijdagmiddag gebeurde dit ongeval bij Zuidnatie. "Zoals altijd onderzoeken onze inspecteurs of alle veiligheidsvoorschriften in acht zijn genomen", zegt Pieter Wyckaert. "De scheepvaartpolitie is ook ter plaatse om vaststellingen te doen. Het is te vroeg om te zeggen of er fouten zijn gemaakt, Wij hebben nog geen processen-verbaal binnengekregen."


Voor de haven is dit het derde dodelijke ongeval dit jaar. Begin dit jaar kwam een 53-jarige dokwerker om toen hij op kaai 1207 werd aangereden door een heftruck. In juni verongelukte een 21-jarige kraantechnieker van DP World op de hometerminal in de Waaslandhaven.