Legendarisch theater De Zwarte Komedie laat doek vallen

De Antwerpse theaterwereld verliest een legende. De Zwarte Komedie in de Leguit houdt er deze maand mee op, nu de stad de laatste subsidie intrekt. "Tenzij er een soort Muze-effect komt", klinkt het. In 1993 was het theater wereldnieuws: stichter Bert Verhoye had zijn hond Boris aangesteld als directeur. De bobtail haalde er zelfs de Amerikaanse nieuwszender CNN mee.

"Vermoord door de stad, die de laatste subsidiekraan dichtdraait", laat het theater weten. "Niet door Syriëstrijders, al hadden we dat door onze aanhoudende spot over godsdienstwaan kunnen verwachten."


De Zwarte Komedie had een band met Charlie Hebdo: Bert Verhoye - die 70 toneelstukken schreef - woonde meermaals de redactieraad bij van Hara Kiri, voorloper van Charlie.

Geen restauratie

Volgens Verhoye, die het theater tien jaar geleden in handen liet van Katrien Scheir, zat de Zwarte Komedie op haar tandvlees. "Met de subsidie van 5.000 euro kon je nog tien maanden huur betalen. Dat valt nu ook weg. De eigenaar, AG Vespa (de stad), komt niet uit zijn pijp voor een restauratie."


Katrien Scheir stelt dat Antwerpen een theater nodig heeft voor jonge acteurs en muzikanten waar plaats is voor een ongezouten mening. "Despoten hadden destijds een hofnar, het huidige regime duldt nog geen luis in de pels. 'De Burgemeester van Vlaanderen' wordt eind deze maand (20-21-27-28 februari) de laatste voorstelling. Met veel volk van vroeger op de scène. Tom Lanoye stuurde dit eerbetoon: "Geen topvoetbal zonder kweekscholen, geen toptheater zonder laboratoria. Ik heb mijn stiel mogen leren in De Zwarte Komedie."


De vzw wordt niet opgedoekt: het theater zou dan als reizend gezelschap kunnen overleven. (PHT)