Land Invest is opnieuw eigenaar van Slachthuissite

De drie bouwpromotoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Slachthuissite, zorgen voor een nieuwe verrassing. Land Invest Group (LIG) is opnieuw eigenaar van de gronden die het begin dit jaar had verkocht aan bouwgroep Caenen. Daardoor ligt de weg open voor een verkoop aan vastgoedbaron Dirk Cavens (Triple Living). Dat bevestigt Gregory Caenen, de topman van Caenen, in De Tijd.

Wie ziet nog klaar in de soap rond de Slachthuissite? Eerder deze maand klonk het nog dat Triple Living een akkoord had gesloten met Land Invest - dat een grote schuldenlast tornt - om hun belangen in de site over te nemen. Tot vorige week bekend raakte dat Erik Van der Paal en Marc Schaling, de spilfiguren van Land Invest, al begin 2017 hun grondaandeel voor 11 miljoen euro aan de West-Vlaamse bouwgroep Caenen hadden verkocht. De overname door Triple Living ging zo weer de koelkast in.

Taaie kluif

Maar kijk: vorige vrijdag zaten de drie bouwgroepen samen en werd dat probleem opgelost. Caenen heeft de gronden met meerwaarde verkocht aan Land Invest. Wel op voorwaarde dat Land Invest voor 28 februari met Triple Living een akkoord bereikt over de verkoop van de Slachthuisterreinen. Zo niet blijft Caenen de eigenaar.


Het dossier blijft ook politiek een taaie kluif. Maandag vond Groen in de Antwerpse districtsraad een alternatieve meerderheid voor een negatief advies aan de stad over het voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Slachthuissite. Groen zetelt in de meerderheid, maar kreeg steun van sp.a, PVDA, twee onafhankelijken én het Vlaams Belang. Een voorstel van de andere bestuurspartijen N-VA en Open Vld om een positief advies onder bepaalde voorwaarden te stemmen haalde het niet. "Jammer, maar vanaf het begin van de legislatuur is afgesproken dat alle fracties vrij zijn om initiatieven te nemen. Wij hebben ook al met andere meerderheden adviezen doorgedrukt", zegt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA).


Anne Poppe, het raadslid van Groen dat het voorstel indiende, denkt niet dat de samenhang van de coalitie voorgoed verstoord is. "We zullen het bestuursakkoord verder loyaal uitvoeren."


Schepen Rob Van de Velde (N-VA) haalt uit naar Groen. "Alles is goed voor hen om een mooi, historisch plan voor die wijk te verhinderen, óók als ze met Vlaams Belang een meerderheid moeten vormen. Groen is tegen alles." (PHT)