Kunstenaar maakt van wassalon zijn atelier

Kunstenaar Tom Clement in wassalon Cleaner.
Foto Klaas De Scheirder Kunstenaar Tom Clement in wassalon Cleaner.
Kunstenaar Tom Clement (43) heeft zich in een wel heel erg origineel atelier genesteld. In het wassalon 'Cleaner' in de Antwerpse Brederodestraat vat hij sinds gisteren een week post. Op het einde van de week moet het salon vol hangen met zijn werken en is er een officiële vernissage. Clement zal in totaal naar 9 wassalons trekken.

Een wassalon is een wereld op zichzelf. Een 'mini-dorp', waar heel verschillende mensen komen. Althans, dat is wat kunstenaar Tom Clement (43) ervaart. Daardoor kwam hij op het idee om een tijdje deel uit te gaan maken van dat 'mini-dorp'. Om er met de mensen te praten, hen te helpen met hun was of er op te letten als ze even wegmoeten. Maar vooral om er elke dag kunst te creëren van 9.30 tot 17 uur.

Ezel

Tom schetst zijn ervaringen neer op karton dat op zijn uitklapbare ezel staat. Hij heeft van het wassalon zijn tijdelijk atelier gemaakt. "In een wassalon hebben mensen doorgaans even tijd en het is een plek waar ze niet verwachten met kunst in aanraking te komen", vertelt hij. "Er komen veel verschillende soorten mensen samen, en toch is iedereen gelijk. Alle verschillen vallen weg omdat iedereen hier gewoon zijn was komt doen."


Tegen het einde van de week moet het salon volhangen met zijn schetsen. "Bezoekers en toeschouwers zien een echte tentoonstelling groeien. Komende vrijdag is het afsluitmoment met een hapje en een drankje. Ik hoop dat de mensen die ik ontmoet heb dan komen kijken." Na het wassalon in de Brederodestraat trekt Tom de komende weken nog naar acht andere wassalons in de verschillende Antwerpse districten. De verschillende wassalons zijn terug te vinden via http://marthatentatief.be/voorstelling/wassalon. (SCA)