Kruip eens in de huid van superheld

DUIZENDEN FANTASYFANS OP EERSTE EDITIE VAN COMIC CON

Roxanne en Marius zijn verkleed als Mera en Aquaman, personages uit de DC Comic-stripboeken.
De Freine Roxanne en Marius zijn verkleed als Mera en Aquaman, personages uit de DC Comic-stripboeken.
Darth Vader, Batman, Jack Sparrow of de Power Rangers. Wie graag in de huid van zijn actieheld kruipt, kwam het afgelopen weekend naar Comic Con in de Waagnatie. "Freaks? Nee hoor, wij zijn doodgewone mensen mét een bijzondere hobby."

In Amerika boekt Comic Con al jaren succes. En tegenwoordig krijgen de beurzen voor liefhebbers van fantasy, science fiction en strips ook bij ons voet aan de grond. Het concept is eenvoudig: diehardfans kruipen in de huid van hun favoriete actieheld, flaneren langs de standjes met gadgets én versieren - tegen betaling weliswaar - de handtekening van beroemdheden uit het fantasy- en sciencefictiongenre.


Antwerpen mocht Comic Con het afgelopen weekend voor het eerst verwelkomen. Wij gingen een kijkje nemen en zagen hoe duizenden bezoekers kosten noch moeite hadden gespaard om hun voorbeelden zo goed mogelijk te benaderen.

Shana met haar broertje Yiska (3), verkleed als Pikachu, tussen de Power Rangers.
De Freine Shana met haar broertje Yiska (3), verkleed als Pikachu, tussen de Power Rangers.

Kostuums

In de inkomhal botsen we op Roxannne Pots (23) en haar vriend Marius (33), die een indrukwekkende drietand vasthoudt. Het koppel gaat verkleed als Aquaman en Mera, de personages uit de DC Comic-stripboeken. "Ik ben drie weken lang bezig geweest met het ontwerpen van onze kostuums", zegt Roxanne. "Er is een film op til over Aquaman en Mera. Omdat die dus nog niet is verschenen, moest ik me baseren op tekeningen en gelekte beelden op internet."


Iets verderop lopen twee opmerkelijke figuren rond: de ene draagt een blauw punkkapsel en een doktersjas, de andere heeft de kop van een dinosaurus opgezet. "Wij zijn personages uit Rick and Morty, een Amerikaanse science fiction animatiereeks", zeggen Evelynn Calus (21) en Sebastian Cox (28). "We schuimen al jaren dergelijke beurzen af. We staan hier met een standje, waar we workshops geven."

Freaks

Om de hoek trekt Yiska, een jongetje van 3, grote ogen. Hij is verkleed als Pikachu en gaat samen met zijn zus Shana op de foto met de Power Rangers. "Ik moest vandaag op hem babysitten", zegt Shana. "Dit is toch het beste uitstapje dat je je kan inbeelden: Yiska is grote fan van de Power Rangers."


'Freaks' of 'geeks', zo worden de deelnemers van Comic Con weleens smalend genoemd. Maar daar lijken ze allesbehalve wakker van te liggen. "Ach, wij zijn doodgewone mensen. Mét een bijzondere hobby, dat geef ik toe", zegt een volwassen man die zich in een Robocop-kostuum heeft gehesen. "We delen allemaal dezelfde passie: Cosplay, een samentrekking van Costume en Play. Ik doe het voor de reacties die je van andere bezoekers krijgt. Die zijn overweldigend. Ik ga vanavond met een heerlijk gevoel naar huis en volgend jaar kom ik zeker terug."