Koningin Mathilde sluit drie dagen dialoog tussen religies af

Koningin Mathilde, met Hilde Kieboom, voorzitter van Egidius, Marc Van Peel en gouverneur Cathy Berx.
Foto BELGA Koningin Mathilde, met Hilde Kieboom, voorzitter van Egidius, Marc Van Peel en gouverneur Cathy Berx.

Drie dagen, dertig panelgesprekken en 300 vertegenwoordigers van de wereldreligies: Antwerpen hield de wereld een spiegel voor van vrede en dialoog. Absolute eregaste tijdens het slotevenement op de Grote Markt dinsdagavond was koningin Mathilde, gekleed in een felgroen ensemble. Naast haar zat barones Hilde Kieboom, het boegbeeld van de Antwerpse afdeling van Sant'Egidio, dat de conferentie organiseerde.

Geweld

Antwerps bisschop Johan Bonny verwees naar de vele deelnemers uit regio's die verscheurd worden door oorlog en geweld: Oekraïne, Syrië, Irak, Israël en Palestina. "We hebben in die drie dagen de wereld niet veranderd. We hebben geprobeerd om het beste uit onze religieuze en morele tradities te halen: ons geloof dat liefde sterker is dan haat, dat dialoog langer duurt dan oorlog."


Een getuigenis die recht naar de keel ging, was die van Rita Prigmore, een joodse vrouw uit Duitsland die de Holocaust overleefde. "Vrede moeten we eren, bewaren en verdedigen."


Eerder op de dag hielden 2.000 studenten een interreligieuze picknick op het Theaterplein en wandelden ze naar een kerk, een moskee, een synagoge en een hindoetempel.


Echte verkeerschaos bleef trouwens uit. Op de Leien nabij de Nationale Bank en de Van Eycklei was het wel langer aanschuiven dan gewoonlijk. (PHT)