Komt Apple naar Groenplaats?

OUD POSTGEBOUW VOLDOET AAN ALLE EISEN VAN BEDRIJF VOLGENS KENNERS

Het oude postkantoor aan de Groenplaats dat sinds kort leegstaat.
Laenen Het oude postkantoor aan de Groenplaats dat sinds kort leegstaat.
Bpost houdt de lippen stijf op elkaar over wie de nieuwe eigenaar is van het monumentale postgebouw op de Groenplaats. Die mysterieuze waas doet sterk vermoeden dat Apple er zich binnenkort zal vestigen. "Het pand voldoet aan alle eisen die Apple stelt", zeggen insiders.

Het compromis voor de verkoop van het postgebouw aan de Groenplaats is getekend, maar de akte moet nog verleden worden. Tot dan zwijgt bpost in alle talen over wie de nieuwe eigenaar is. Net dat stilzwijgen doet vermoeden dat Apple er binnenkort een winkel zal openen, want de elektronicareus staat erom bekend om de komst van zijn Apple Stores zo lang mogelijk geheim te houden.

Tipgevers

"Meer en meer zeggen onze tipgevers dat Apple zich op de Groenplaats in het oude postgebouw zich zal vestigen", vertelt Gonny van der Zwaag van de Nederlandse website iCulture.nl, een toonaangevende website die alle evoluties rond Apple op de voet volgt. "Het pand voldoet ook aan alle eisen die Apple stelt: hoge plafonds en een karakteristiek pand op een centrale plek in de stad. Het gaat om een beschermd monumentaal gebouw, dat aan de buitenkant en deels aan de binnenkant intact moet blijven. Dat maakt echter niets uit, want in Berlijn, Londen en Firenze vestigde Apple zich al in geklasseerde gebouwen. Andere tips zoals de Handelsbeurs hebben we ondertussen van tafel geveegd omdat het niet realistisch is."


Het voormalige postgebouw zou alleszins een slechtere eigenaar kunnen hebben dan Apple. Het bedrijf gebruikt immers geen schreeuwerige logo's, maar houdt het graag subtiel. Zo is het in Berlijn amper duidelijk dat het om een Apple Store gaat. Het postgebouw biedt ook voldoende ruimte om zoals in Brussel een reparatiedienst te huizen.

Geheimzinnig

Van der Zwaag stelt wel dat ze nooit 100 procent zeker kunnen zijn omdat ook Apple elke stap in alle geheim zet. "Apple is niet altijd zelf de eigenaar van de gebouwen waarin de Stores gevestigd zijn. Ze huren of kopen zelfs onder een andere naam om geen aandacht te trekken. Ze blijven altijd erg geheimzinnig, zelfs wanneer we sollicitanten hebben die bevestigen dat ze gesolliciteerd hebben als medewerker voor een bepaalde Apple Store, zal Apple nog in alle talen ontkennen dat ze op die plek een vestiging openen."


En dat hebben we ook gezien met de eerste Apple Store in ons land. In juni, wanneer de werkzaamheden in de winkel volop aan de gang waren, wilde Apple nog steeds niet communiceren. In september ging de winkel in Brussel al open. Volgens van der Zwaag is de winkel in Antwerpen zeker op komst, maar kan het nog een tijd duren. "De vacatures die in juni gepubliceerd werden, doen ons niet twijfelen over de komst, maar het kan nog wel even duren, afhankelijk van de werkzaamheden in het pand."


De geruchten dat ook Gent een Apple Store zou krijgen zouden volledig zijn stilgevallen. "Ook daar ging het om een oud postgebouw, maar dat dossier lijkt volledig afgesprongen te zijn."